"Romania ar putea amana adoptarea euro"

Marti, 30 Martie 2010, ora 12:14
1263 citiri
"Romania ar putea amana adoptarea euro"

Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat, in anul 2015, dar trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun", a declarat, marti, la Bucuresti, directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Criza financiara a determinat mai multe state sa isi amane momentul intrarii in zona euro, seful FMI prezentand ca exemplu Polonia, care si-a schimbat obiectivul din 2012 in 2014.

Strauss-Kahn spune ca tarile din Uniunea Europeana nu sunt obligate sa adopte euro cat mai repede, "dar sunt obligate sa adopte euro".

El a aratat ca includerea intr-o comunitate puternica presupune si sacrificiul de a renunta la unele decizii suverane care trebuie delegate la nivel central.

"Ce se face acum va indreapta catre zona euro. Ramane de vazut cat se va intampla, poate fi si mai tarziu decat v-ati propus. (...)

Politicile monetare si financiare trebuie sa va puna pe drumul cel bun de integrare in zona euro", a spus Strauss-Kahn.

In opinia directorului FMI, majorarea deficitelor si a gradului de indatorare ale guvernelor au fost necesare in perioada de criza, dar pe viitor autoritatile trebuie sa se confrunte cu problema reducerii datoriilor.

El a comparat situatia cu un incendiu in care copiii au ramas in casa si singura decizie este sa torni multa apa.

"La sfarsit ti-ai salvat copiii, dar peste tot este plin de apa si trebuie sa accepti asta. Guvernele trebuie sa se confrunte cu problema cresterii indatorarii, de aceea noi insistam astazi pe limitarea deficitelor in viitor", a spus Strauss-Kahn.

Oficialul FMI crede ca regula pe care executivele trebuie sa o urmareasca este sa nu ai orice deficit, care sa nu fie sustenabil pe termen lung.

El a concluzionat ca in cele din urma costul crizei reprezinta o indatorare mare publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #kahn, #romania, #strauss, #ue , #stiri Dominique Strauss-Kahn