Presedintele Bancii Mondiale: Guvernele vor actiona dupa principiul "ochi pentru ochi"

Luni, 06 Iulie 2009, ora 20:11
1036 citiri
Presedintele Bancii Mondiale: Guvernele vor actiona dupa principiul "ochi pentru ochi"

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a avertizat luni ca din ce in ce mai multe Guverne vor cauta sa limiteze comertul in urmatoarele luni, daca recesiunea mondiala continua.

"Tarile bogate au utilizat subventii pentru sectoarele industriale aflate in dificultate, in timp ce statele sarace adopta majorari selective ale factorilor ce blocheaza granitele.

Aceste trenduri ar putea scapa cu usurinta de sub control in urmatoarele luni, odata ce rata somajului va creste, iar fiecare guvern va incerca sa raspunda masurilor introduse de un altul dupa principiul «ochi pentru ochi»", a declarat Zoellick intr-un discurs sustinut la reuniunea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) de la Geneva.

Presedintele BM a calificat un astfel de scenariu drept "joaca cu focul". Totodata, statele aflate in curs de dezvoltare ale caror economii depind de un numar redus de categorii de bunuri implicate in schimburi comerciale s-ar putea confrunta cu dificultati pe termen lung din cauza "barierelor de la granite", a afirmat Zoellick.

"Cand cresterea economica mondiala se va relansa, actiunile protectioniste care blocheaza accesul statelor emergente la redresarea mondiala vor prelungi problemele", a spus oficialul.

Zoellick considera ca unul din fundamentele relansarii economice globale va fi comertul.

Pe de alta parte, directorul executiv al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat, luni, la Geneva, ca activitatea din comertul mondial va accelera "destul de rapid" odata cu relansarea economica mondiala, avansul global urmand sa fie condus de cresterea exporturilor din Statele Unite.

#banca, #guvern, #mondiala, #zoellick , #stiri Dominique Strauss-Kahn