Peste 3.500 de politisti comunitari intra de luni in greva

Vineri, 28 Mai 2010, ora 16:53
1922 citiri
Peste 3.500 de politisti comunitari intra de luni in greva

In 31 mai, angajati ai Politiei Romane si Politiei de Frontiera vor fi in greva japoneza, in timp ce mai mult de 3.500 de politisti comunitari si personal vamal membru al sindicatului "Pro Lex" se vor afla in greva generala pe termen nelimitat, in semn de solidaritate cu colegii lor, a anuntat conducerea sindicatului, mentioneaza Mediafax.

Presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat vineri pentru MEDIAFAX ca politistii comunitari si personalul vamal protesteaza prin greva generala, iar politisti din cadrul Politiei Romane si Politiei de Frontiera protesteaza prin purtarea pe brat a unei banderole tricolore, in semn de solidaritate cu toti ceilalti bugetari care au drept la greva.

"Protestele la care se alatura, prin cele doua forme, si membrii «Pro Lex» sunt legale, conflictul de interese cu Guvernul Romaniei fiind declansat conform legii de Federatia «Forta Legii», la care organizatia noastra este afiliata", a precizat Lincu.

Pe de alta parte, presedintele "Pro Lex" a facut vineri o cerere de sprijin la Consiliul European al Sindicatelor din Politie (CESP).
"CESP va trimite o scrisoare directorului Fondului Monetar International, domnul Dominique Strauss-Kahn, in care va solicita respingerea masurilor propuse de Guvernul Romaniei de reducere a salariilor si sporurilor tuturor bugetarilor, inclusiv a politistilor si politistilor comunitari, cu 25 la suta si blocarea pensionarii anticipate", a explicat Lincu.

In acest sens, "Pro Lex" a trimis si fundamentarea pentru neaprobarea masurilor de austeritate gasite de Guvern, una dintre alternativele propuse fiind aceea de reducere a cheltuielilor bugetare cu personalul pe ordonatorul de credite.

Potrivit conducerii "Pro Lex", in Ministerul Administratiei si Internelor se pot suspenda la plata salariul de excelenta - spor pentru lucrari deosebite, reprezentand 50 la suta din salariul de baza. Acest spor il primesc cinci procente dintre angajati, majoritatea cu functii de conducere.

De asemenea, ar putea fi eliminat salariul de merit (contravaloarea salariului de merit ca suma compensatorie si tranzitorie pentru 2010) reprezentand 20 la suta din salariul de baza.
"Acest spor il primesc 30 la suta dintre angajati, cu incalcarea prevederilor OG 1/2010, intrucat, salariile de merit nu au fost stabilite in 2009 cu intindere a aplicarii si in 2010, ci s-a decis, fara emiterea unui act administrativ, ca toti cei care au primit salariu de merit in 2009 sa primeasca si in 2010, a precizat Lincu.

"Pro Lex" a propus sa fie suspendate si prima de vacanta si premiul anual - al 13-lea salariu.


De asemenea, conducerea "Pro Lex" a propus, in ce priveste Ministerul Administratiei si Internelor, recuperarea cheltuielilor judiciare efectuate cu ocazia expertizelor criminalistice.

"Tot pentru acest minister se poate stabili ca atributie ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, iar plata parcarii pana la achitarea amenzii si a costurilor generate de ridicarea acestora sa fie venit la bugetul de stat", a mai sus Lincu.

Peste 400.000 de angajati din invatamant si administratie publica vor intra de luni in greva generala pe termen nedeterminat, urmand ca acestora sa li se alature intr-o greva de solidaritate si alti angajati din sanatate, transporturi, penitenciare si sectorul privat.

Potrivit sindicalistilor, cel putin un milion de angajati vor intra in greva pe 31 mai si 1 iunie.

#austeritate, #greva, #masuri, #politisti , #stiri Dominique Strauss-Kahn