Obama si Brown pregatesc un New Deal

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 09:06
1211 citiri
Obama si Brown pregatesc un New Deal

Primul ministru britanic, Gordon Brown, si presedintele american, Barack Obama, s-au intalnit marti pentru a discuta o "noua intelegere globala" ("new deal") pentru reconstruirea economiei mondiale si regularizarea pietelor financiare.

Cei doi lideri se intalnesc pentru prima oara de la preluarea conducerii de catre Obama si cu o luna inainte de intalnirea G20, care va avea loc la Londra, anunta Deutsche Welle.

"Vom discuta astazi modalitatea prin care, actionand impreuna, Anglia si America, putem atrage alaturi de noi si alte tari pentru a construi un sistem financiar mai stabil si eficient", a declarat Brown.

"Exista posibilitatea ca in urmatoarele cateva luni aceasta noua intelegere sa implice toate tarile din lume pentru a curata intreg sistemul bancar", a mai declarat primul ministru britanic.

Obama s-a declarat de acord cu propunerile britanice."Credem in piata libera, credem intr-un guvern care sa nu ingreuneze activitatea antreprenorilor si a afacerilor. Credem, insa, si in necesitatea unor reglementari care sa nu permita ca piata sa iasa complet de sub control".

Discutiile, care au avut loc la Washington, sunt vazute ca preliminarii pentru summit-ul londonez G20, care va avea loc in aprilie, cand liderii celor mai puternice economii din lume se vor reuni in capitala britanica pentru a discuta actuala criza financiara.

Insa nu doar tarile cele mai dezvoltate sunt parte a acestei crize. Un al treilea val al crizei ar urma sa atinga tarile cele mai sarace ale lumii, motiv pentru care FMI, prin persoana directorului sau, Dominique Strauss-Kahn, se pregateste sa le ajute cu cel putin 25 miliarde de dolari.

Strauss-Kahn a solicitat sprijinul comunitatii internationale pentru a preveni efectele, potential devastatoare, pe care le-ar putea avea criza in tarile sarace, anunta AFP.

"Dupa ce tarile dezvoltate si cele emergente au fost lovite, un al treilea val al crizei se indreapta catre tarile sarace si cele mai vulnerabile", a declarat Strauss-Kahn.

"Acesta ar periclita cresterea economica, nivelul de saracie si realitatea politica, stabilizate in ultima decada, in foarte multe tari sarace. Solicit donatorilor sa accepte provocarea si sa ne acorde finantele necesare pentru a putea conserva ceea ce s-a castigat in aceste tari si pentru a preveni o criza umanitara", a spus Strauss-Kahn, scopul lui declarat fiind acela de a dubla capacitatea de imprumut a FMI pana la 500 miliarde de dolari.

FMI a publicat un studiu conform caruia cel putin 25 miliarde vor trebui acordate, ca imprumuturi de urgenta, pentru 22 de tari sarace, cele mai afectate de criza.

"Daca cresterea globala si conditiile financiare se deterioreaza, numarul tarilor vulnerabile s-ar putea dubla, iar sumele necesare pentru sprijin ar putea creste pana la aproape 140 de miliarde de dolari".

Conform studiului, tarile sarace vor avea, in 2009, o crestere de 4%, cum mai mult de 2 procente mai mica decat asteptarile de anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#brown, #criza, #deal, #economie, #mondiala, #new, #obama, #reconstruire , #stiri Dominique Strauss-Kahn