Liderii europeni: Bugetul FMI ar trebui dublat la 500 miliarde dolari

Luni, 23 Februarie 2009, ora 13:03
1884 citiri
Liderii europeni: Bugetul FMI ar trebui dublat la 500 miliarde dolari

Liderii Germaniei, Frantei, Marii Britanii si Italiei considera ca resursele financiare ale Fondului Monetar International (FMI) ar trebui dublate la 500 miliarde de dolari, pentru a preveni aparitia de noi probleme in regiunile deja afectate grav de criza economica si financiara internationala.

"Resursele Fondului Monetar International (FMI) ar trebui dublate pentru ca institutia sa fie capabila sa ajute mai bine statele care intampina dificultati", a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, potrivit Mediafax.

Oficialii au afirmat, de asemenea, ca ar trebui intarit controlul pietelor financiare, cat si al institutiilor financiare, precum fondurile de hedge, si ca vor lua masuri severe impotriva paradisurilor fiscale.

In contextul raspandirii crizei fianciare in Europa de Est si in unele state din zona euro, liderii de stat au subliniat rolul de prevenire al FMI.

Ministrul de Finante al Germaniei, Peer Steinbrueck, a declarat, saptamana trecuta, ca, desi legislatia europeana interzice ca statele membre ale zonei euro sa se sprijine reciproc, "o situatie serioasa" ar impune interventia comuna a tuturor guvernelor din grup. El a precizat ca Germania va acorda sprijin financiar statelor cu probleme, daca va fi necesar.

O serie de analisti considera ca FMI are un rol important de jucat in rezolvarea problemelor economice din Europa de Est, iar eforturile institutiei pentru a redresa situatia economica sunt ingreunate de lipsa de fonduri.

"Vedem acum consecintele lipsei de resurse. Programele au dimensiuni prea mici deoarece FMI se teme ca ar putea ramane fara bani", a afirmat Simon Johnson, fost economist sef al institutiei financiare, citat de Financial Times.

Un alt economist sef al FMI, Ken Rogoff, avertizeaza ca institutia nu are suficiente resurse pentru a acoperi problemele din toate statele est-europene.

FMI are in derulare programe de sustinere pentru mai multe state din Europa de Est, printre care Ungaria si Ucraina, afectate sever de criza financiara si economica. Dominique Strauss-Kahn, seful institutiei, considera ca urmatoarea victima a crizei financiare ar putea fi Polonia.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la inceputul saptamanii trecute, in plenul Parlamentului, ca, daca va fi necesar un credit din partea FMI, Romania se va adresa Fondului, intrucat "nimic nu este scump atunci cand este vorba de stabilitatea economica si financiara a unei natiuni".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #economica, #europeana, #financiare, #fonduri, #legislatie, #piete, #resurse , #stiri Dominique Strauss-Kahn