Intrarea in zona euro va fi mai dificila in perioada urmatoare

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 17:15
1371 citiri
Intrarea in zona euro va fi mai dificila in perioada urmatoare

Aderarea la zona euro va deveni mai dificila dupa ce state care au adoptat deja moneda unica au inceput sa se confrunte cu probleme, crede guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Banuiesc ca admiterea in zona euro va fi mai dificila in perioada urmatoare", a afirmat Isarescu, intrebat daca Romania ar putea sa fie mai drastic evaluata, in conditiile in care tari care au adoptat deja moneda europeana se confrunta cu probleme.

De altfel, guvernatorul BNR a declarat recent ca este mai important pentru Romania sa fie bine pregatita pentru a intra in Uniunea Monetara Europeana decat daca amana adoptarea euro cu unu-doi ani fata de obiectivul stabilit pentru 2015.

Directorul general FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la finele lunii martie ca Romania ar putea adopta moneda euro mai tarziu decat si-a programat si ca trebuie sa isi consolideze politicile monetare si financiare pentru a intra pe "drumul cel bun".

Criza financiara a determinat mai multe state sa isi amane momentul intrarii in zona euro, seful FMI prezentand ca exemplu Polonia, care si-a schimbat obiectivul din 2012 in 2014.

Autoritatile de la Atena se confrunta cu o criza a datoriilor si au cerut formal, saptamana trecuta, activarea mecanismului de sprijin financiar cu o valoare de 45 de miliarde de euro stabilit de tarile din zona euro si de FMI.

Standard & Poor's a revizuit marti in scadere cu trei trepte calificativul de tara al Greciei pentru credite pe termen lung, de la "BBB+" la "BB+", cu perspectiva negativa, coborand calificativul statului elen in categotria "junk" (speculativ), la acelasi nivel cu Romania.

Miercuri, premierul grec Georges Papandreou a cerut statelor din zona euro sa faca tot ceea ce este necesar pentru a evita extinderea crizei la nivel european si mondial.

Un alt stat din zona euro care s-ar putea confrunta cu probleme financiare este Portugalia.

Standard & Poor's a revizuit marti in scadere ratingul Portugaliei pentru credite pe termen lung cu doua trepte, intrucat vulnerabilitatile fiscale si economice reduc capacitatea tarii de a-si rezolva problemele financiare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #isarescu, #zona , #stiri Dominique Strauss-Kahn