Inflatia ameninta economia mondiale

Miercuri, 09 Iulie 2008, ora 16:31
1345 citiri
Inflatia ameninta economia mondiale

Incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale este o amenintare mai mica decat inflatia, care in anumite tari emergente a scapat de sub control, a declarat miercuri directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

'In tarile dezvoltate, bancile centrale au adoptat o politica monetara adecvata. In tarile emergente si in unele state cu venituri reduse inflatia a scapat de sub control. Acest lucru inseamna ca este probabil ca in urmatoarele saptamani si luni sa fie nevoie de inasprirea politicii monetare' a declarat directorul FMI, care participa la reuniunea liderilor G8 ce se desfasoara la Hokkaido, in nordul Japoniei.


Dominique Strauss-Kahn nu a dorit sa precizeze care sunt tarile la care se refera dar a indicat ca este vorba de o serie de state din America latina si Africa. 'Problema cresterii economice este importanta, insa inflatia este astazi cea mai mare amenintare la adresa economiei mondiale', a adaugat seful FMI.


Strauss-Kahn a subliniat ca lectia invatata in anii 1970 si 1980 este ca inflatia se poate intinde pe o perioada de mai multi ani, si chiar decenii, daca bancile centrale si guvernele aleg un set de politici gresite. 'De aceea, FMI atrage atentia asupra acestei probleme', a apreciat Dominique Strauss-Kahn.


Intr-un interviu, Strauss-Kahn a reafirmat punctul de vedere al FMI potrivit caruia dolarul se situeaza in apropierea punctului de echilibru pe termen mediu. 'Moneda euro este probabil usor supraevaluata in timp ce alte monede, precum moneda chineza renminbi, sunt evident subevaluate', a declarat Strauss-Kahn.

Desi SUA trebuie sa creasca exporturile pentru a contrabalansa scaderea cererii interne, Strauss-Kahn a apreciat ca un curs de schimb competitiv nu este singurul stimulent al exporturilor. 'Desigur ca preturile sunt importante dar acelasi lucru este valabil si pentru calitate, servicii si alte lucruri asociate cu exporturile. Nu este vorba doar de o simpla chestiune a cursului de schimb', a subliniat directorul FMI.


Referindu-se la criza financiara globala, Dominique Strauss-Kahn a apreciat ca este dificil de spus daca cea mai grava perioada a crizei financiare a trecut sau nu, insa ceea ce este sigur este ca consecintele pentru economia reala sunt in continuare in fata noastra.


De asemenea, Strauss-Kahn a apreciat ca o serie de tari, in special SUA, au reactionat in mod corect cu stimulente fiscale insa timpul in care tarile puteau utiliza politica fiscala pentru a sprijini cresterea economica a trecut.