Devalorizarea puternica a dolarului franeaza economia mondiala

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 11:53
1321 citiri
Devalorizarea puternica a dolarului franeaza economia mondiala

Economia mondiala nu este pregatita suficient pentru cazul in care increderea investitorilor in dolar s-ar reduce in continuare, iar moneda, utilizata in comertul international si la constituirea rezervelor nationale, se va deprecia considerabil, potrivit unei analize AFP preluata de Mediafax.

Dolarul se va deprecia la cel mai redus nivel dupa 1995, daca evolutia cursului, in raport cu monedele marilor economii ale lumii, continua trendul inceput la mijlocul lunii septembrie. Investitorii de pe pietele valutare pariaza masiv pe deprecierea monedei americane, potrivit datelor Chicago Mercantile Exchange.

In 1995, autoritatile de la Washington au decis sa puna capat deprecierii dolarului.

Secretarul Trezoreriei de la acea data, Robert Rubin, s-a declarat in favoarea unui dolar puternic. Actualul secretar, Timothy Geithner, este luat, insa, din ce in ce mai putin in serios, in conditiile in care investitorii si analistii anticipeaza ca banca centrala americana va injecta mai multe miliarde de dolari in sistemul financiar.

"Dolarul ar putea sa se deprecieze in continuare. Responsabilii Rezervei Federale (Fed) vor sa urce un pic inflatia", titreaza Wall Street Journal. Publicatia critica puternic politica Washingtonului de a cere aprecierea monedelor economiilor emergente, "inundand", in schimb, lumea cu propria moneda.

"Devalorizarea dolarului nu este o strategie pentru stimularea economiei mondiale", noteaza Wall Street Journal.

Deprecierea dolarului poate declansa o serie de complicatii in afara SUA. Moneda americana este, in continuare, un element foarte important pentru sistemul monetar international, in conditiile in care 85% din tranzactiile efectuate pe piata valutara sunt denominate in dolari. Dolarul reprezinta, de asemenea, moneda in care sunt constituite 62% din rezervele valutare ale statelor.

Deprecierea brutala a monedei americane afecteaza increderea unui numar incalculabil de jucatori economici si financiari. In mod normal, o astfel de evolutie duce la cresterea pretului aurului, considerat o investitie sigura in fata inflatiei.

"Politica monetara americana are ca scop apararea intereselor americane, ceea ce este normal. Dar care sunt consecintele pentru restul lumii? Multi spun ca aici avem o problema", a declarat directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Paul Volcker, fost presedinte al Fed care a contribuit la limitarea inflatiei din SUA in 1982, politica in urma careia puterea dolarului a crescut, a facut apel la inceputul lunii octombrie la "mentinerea increderii in dolar".

"In caz contrar, nimic nu va mai functiona", a spus el.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a afirmat saptamana trecuta ca, fara o cooperare la nivel international, multe state vor recurge la masuri protectioniste, asa cum s-a facut in anii 1930.

In 1931, decizia bancii centrale a Marii Britanii de a deprecia cu 20% lira sterlina, moneda utilizata in comertul international in acea perioada, a avut un efect dezastruos asupra economiei mondiale.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#curs, #depreciere, #dolar, #economie, #investitori, #mondiala , #stiri Dominique Strauss-Kahn