Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza financiara ar putea afecta tarile in curs de dezvoltare

Criza financiara ar putea afecta tarile in curs de dezvoltare
Intrucat Europa si Asia adopta un plan de redresare economica diferit fata de America, criza poate afecta cu precadere tarile din estul Europei, din America Latina si din Africa, tari care depind de capital strain si in special de cel american.

Alarmat, directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss - Kahn a cerut o consultare multilaterala a Americii, Europei , Chinei si a altor puteri financiare pentru a stabili un plan de combatere a crizei." Ne confruntam cu o criza in sistem, care are nevoie de un raspuns aplicabil intregului system", a declarat, pentru New York Times, Dominique Strauss Kahn." F.M.I. este locul potrivit pentru a formula un raspuns la turbulentele din sistemul financiar". Initiativa sa este o incercare de a reinjecta fondurile in piata - o miscare folosita in timpul crizelor din Asia, Rusia si America Latina, dar netestata inca in actualul context.Indiferent de succesul sau insuccesul acestei initiative, economistii sunt de acord ca fostul ministru de finante francez,  Strauss Kahn, a identificat un risc. Criza, prin redirectionarea capitalului, ameninta  tari atat din regiunea baltica cat si din Africa, tari care depind de capitalul strain pentru a-si  acoperi deficitele financiare.Alte tari in pericol de a fi afectate sunt tarile exportatoare de petrol sau servicii. Ca o consecinta a crizei, acestea ar putea fi nevoite sa-si micsoreze preturile produselor exportate. Pretul petrolului a scazut saptamana trecuta, insa a revenit repede  la cotatiile obisnuite."Daca economia mondiala nu va intra anul viitor intr-o perioada de recesiune, aceste tari vor fi in pericol" a declarat pentru New York Times Michael Mussa, un membru al Peterson Institute for International Economics.In acest moment, mai mult de 20 de tari au deficit de cont current ce depaseste 5% din PIB, a declarat directorul FMI. Desi Strauss Kahn a refuzat sa nominalizeze, economistii au precizat ca printre tarile afectate de criza vor fi Estonia, Bulgaria, Turcia si Romania. In afara Europei cele mai afectate state ar putea fi Nigeria, Venezuela si Ecuador.Aceasta lista, spune directorul F.M.I., nu include patru dintre tarile ale caror piete sunt in expansiune - China, Rusia,Brazilia si India. Aceste tari ori produc profit ori au o rezerva valutara importanta, desi Rusia poate deveni vulnerabila, ca urmare a scaderii pretului petrolului.Economistii sustin ca tarile din Europa de Vest sunt in afara vreunui pericol financiar, desi multe banci detin credite ipotecare cu dobanda variabila.


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1060 ori