Cine se asaza pe "tronul" FMI? Vezi cine ar putea sa-l inlocuiasca pe Strauss Kahn

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 15:33
2127 citiri
Cine se asaza pe "tronul" FMI? Vezi cine ar putea sa-l inlocuiasca pe Strauss Kahn

Reforma FMI se lasa asteptata chiar inainte de evenimentele socante din ultimele zile, iar Dominique Strauss Kahn, care dorea sa intre in cursa pentru scaunul de presedinte al Frantei, cauta un succesor pentru functia sa. Scaunul de director FMI pare mai atractiv ca oricand, de aceea pietele emergente s-au inscris in competitie alaturi de Uniunea Europeana.

Analistii preconizeaza ca FMI va da startul angajarilor. Se cauta director, iar noul scaun de presedinte FMI a devenit extrem de atractiv.

Ieri, Ministerul de Externe al Chinei a anuntat ca procesul de selectie trebuie sa sublinieze "echitate, transparenta si merit".

Pentru mai mult de 6 decenii in urma unui acord informal, la conducerea FMI s-a aflat intotdeauna un vest-european, in timp ce Banca Mondiala a fost intotdeauna condusa de un american.

Cu siguranta, vest europenii nu-si doresc ca situatia sa se schimbe fiindca acest lucru le faciliteaza drumul spre salvarea Greciei, a Irlandei, a Portugaliei sau a altor tari care ar putea avea nevoie.

De asemenea, situatia este convenabila europenilor pentru a-si putea proteja bancile de potentiale pierderi.

Printre candidatii europeni se va numara cel mai probabil ministrul francez de finante, Christine Lagarde.

De asemenea, numele lui Axel Weber, fost sef al Bundesbanks, a fost vehiculat zilele trecute.

Pietele emergente, in cursa pentru presedintia FMI

Marile piete emergente aspira si ele la sefia FMI.

Au asteptat mult timp oportunitatea de a candida pentru scaunul FMI, iar evenimente care s-au intamplat de la izbucnirea crizei financiare din 2008 si problemele legale ale lui Strauss Kahn le deschide o "portita" spre institutia europeana.

Comunicatul din aprilie 2009 de la Summitul G20 din Londra a fost interpretat ca o semnalizare catre Europa care ar trebui sa renunte la pozitia de top in FMI.

Chiar daca SUA a trecut de punctul critic al crizei, Europa aluneca incet pe panta periculoasa a unei noi crize.

Exista cel putin sapte candidati pentru functia de director, toti fiind pretendenti puternici, cu experienta pe pietele emergente in gestionarea unor politici stricte.

Principalul candidat este Kemal Dervis, fostul ministru al afacerilor economice din Turcia si fostul sef al Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Acesta ar trebui sa se bazeze pe sprijin international, probabil de la Trevor Manuel, fostul ministru de finante din Africa de Sud si fostul sef al Bancii Mondiale de Dezvoltare a Comitetului.

Din America Latina, Agustin Carstens, in prezent guvernator al Bancii din Mexic si fost director adjunct al FMI este vazut ca o alegere inteligenta.

Arminio Fraga al Braziliei are o reputatie stralucitoare, inclusiv in calitate de sef al Bancii Centrale intr-o perioada tulbure, 1999-2002.

Fraga a lucrat pentru George Soros si tocmai si-a vandut fondurile de hedging, Gavea Investments LTD catre JP Morgan Chase & Co.

Asia are 3 nume puternice: Montek Singh Ahluwalia, un oficial Indian cu experienta internationala indelungata, Tharman Shanmugaratnam, ministru de Finante in Singapore si actual presedinte de supraveghere al FMI si al Comitetului Financiar, si Min Zhu, un oficial chinez care este totodata si consilier special al lui Strauss Kahn.

O posibilitate riscanta amintita de analisti ar fi ca pietele emergente, Brazilia, China, India, Africa de Sud, Turcia si probabil Arabia Saudita, Coreea de Sud, Rusia, Indonezia si Mexic sa se unifice in spatele unui singur candidat.

Aceasta ar fi asul din maneca, insa nu este clar cine va organiza o coalitie "cu o singura voce".

Probabil orice pretendent, cel putin pentru moment, ar trebui sa convinga europenii ca vor continua planurile de salvare generoase pentru un timp.

Cu toate astea, o astfel de modificare la conducerea Fondului ar putea deschide calea unor politici amanate de multa vreme, chiar daca asta ar insemna avantajarea altora tari decat cele de pana acum. Noua ordine mondiala isi urmeaza cursul.

Iata ce spun specialistii contactati de Bloombiz.ro:

Varujan Vosganian, fost ministru de Finante:

- Contextul in care se discuta nominalizarea unui nou director al FMI pune Europa intr-o situatie foarte dificila pentru ca si asa presiunile care vin din partea altor tari care au avut in trecut o dezvoltare mare, mai ales China, India, Brazilia, Mexic si care i-au cerut un rol sporit in deciziile FMI vor face mai dificila impunerea unui punct de vedere care sa avantajeze Europa.

- Un director FMI din pietele emergente este posibil.

- Nu mai exista o predominanta a Europei, dar totul depinde de prestigiul candidatilor sau de felul in care tarile sunt reprezentate si in alte organizatii ale Natiunilor Unite.

Dan Petre, analist economic

- Un director al FMI din pietele emergente ar fi interesant, insa Europa ramane cel mai mare donator la FMI; cel mai solid candidat ramane Christine Lagarde, ministrul de finante al Frantei

- In ceea ce priveste unificarea pietelor emergente sub o singura “voce”, mi-e greu sa cred ca s-ar putea intampla asta, avand in vedere faptul ca intre India si China nu e cea mai buna prietenie de vreo 40 de ani; pe de alta parte, nici Rusia nu cred ca se alinieaza foarte repede cu China.

- Printre contracandidatii ministrului de Finante francez s-ar putea numara cineva din Germania sau un britanic; se aude si de Jean Claude Juncker, ministru de Finante al Luxembourg-ului, presedintele Eurozone, care e unul dintre marii negociatori in interiorul Europei; de asemenea, putem sa ne gandim si la Gordon Brown.

- Nu e momentul in care sa se gaseasca o majoritate in Fond care sa dea peste cap cei doi mari donatori, adica UE si SUA.

Cristian Parvulescu, analist politic

- Ponderea tarilor emergente in interiorul FMI nu e foarte importanta; SUA are aproape 17% din vot, tarile UE au cam 32%, daca mai aducem Canada vorbim de peste 50%.

- Probabil ca europenii vor insista asupra dreptului lor de a-si impune un candidat; sigur nu va fi vorba de Mario Draghi care va fi viitorul presedinte BCE.

- Christine Lagarde nu are nicio sansa; este inversul lui Dominique Strauss Kahn, este un expert adus in politica, cu foarte multa experienta in SUA; tind sa cred ca Germania sau Anglia au mai multe sanse decat Lagarde in momentul de fata

- Marea Britanie e putin in afara jocului, ar fi interesant sa fie Gordon Brown.

- Cel care il va inlocui pe Strauss Kahn ar trebui sa fie si partizanul ideilor acestuia; nimeni nu i-a putut reprosa incompetenta, el este cel care a facut ca FMI sa renasca nu doar economic ci si politic.

- Gordon Brown apartine aceluiasi corp de gandire ca al lui Strauss Kahn si ar putea sa continue aceasta linie; nu sunt insa convins ca ar putea avea sprijinul guvernului britanic

- Daca UE ar avea o politica unitara ar controla FMI fara nicio problema, dar tarile din interior sunt oarecum divizate.

#candidati functie fmi, #christine lagarde, #cristian pirvulescu, #director fmi, #dominique strauss kahn, #fmi, #piete emergente, #presedintie fmi, #ue, #varujan vosganian , #stiri Dominique Strauss-Kahn