BCE are nevoie de o echilibrare din plan politic

Luni, 03 Martie 2008, ora 15:04
1349 citiri
BCE are nevoie de o echilibrare din plan politic

Moneda europeana este supraevaluata si Banca Centrala Europeana (BCE) are nevoie de un echivalent politic, prin care sa compenseze faptul ca este "extrem de puternica", a declarat luni presedintele Fondului Monetar International (FMI), citat de AFP. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a laudat BCE pentru controlarea inflatiei, insa a declarat ziarului Le Monde ca statele din zona euro trebuie sa asigure din punct de vedere politic promovarea cresterii economice.


"Problema cu euro este ca Banca Centrala Europeana, care s-a descurcat bine in controlarea inflatiei, este extrem de puternica", a declarat Strauss-Kahn.


"Nu exista o contragreutate politica, in persoana unui ministru european de finante insarcinat cu cresterea economica", a adaugat acesta. Cand a fost creata zona euro, guvernele Uniuni Europene au pus bazele Eurogroupului, un forum de discutii neoficiale format din ministrii de finante din zona euro, la care este invitata sa participe si BCE, forumul fiind infiintat ca un echivalent politic al bancii.


Eurogroup, al carui rol a fost intarit prin Tratatul de la Lisabona, este condus de primul ministru din Luxembourg, Jean-Claude Juncker, si se intruneste o data pe luna pentru a coordona politicile si pozitiile comune, spre exemplu in ceea ce priveste ratele de schimb valutar.


Strauss-Kahn este fost ministru francez al economiei si comentariile sale legate de BCE reflecta ingrijorarea din Paris ca politicienii din zona euro nu au prea multe de spus in ceea ce priveste politica monetara.


Partenerii Frantei din zona euro, inclusiv Juncker, au criticat in mod regulat incercarile Parisului de a influenta politica monetara a BCE. Strauss-Kahn a spus ca este o problema generala cu ratele de schimb valutar la nivel mondial si a adaugat ca o singura moneda nu va putea rezolva problema.


"Observam mari dezechilibre intre monede. Yuanul si yenul sunt subevaluate, euro este supraevaluat si dolarul este undeva la mijloc", a precizat acesta. "Alertam guvernele pentru a corecta aceste dezechilibre si am observat ca autoritatile chineze accepta progresiv o rata de schimb din ce in ce mai realista, in propriul interes", a adaugat Strauss-Kahn.


"Insa revenirea la echilibru nu depinde de o singura moneda", a mai spus acesta.