Scumpiri in lant dupa majorarea pretului gazelor si energiei

Vineri, 27 Iunie 2008, ora 11:02
1519 citiri
Scumpiri in lant dupa majorarea pretului gazelor si energiei

Gazele pentru populatie se vor scumpi cu 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania, iar electricitatea pentru populatie cu 4, 4 %,ceea ce va determina cresterea preturilor la alimente si intretinere si va face produsele romanesti necompetitive.

ANRE a anuntat joi majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania si a electricitatii pentru populatie cu 4,4 %.


'Astfel, noile preturi reglementate pentru furnizarea gazelor naturale catre consumatorii casnici vor fi de 104,41 lei/MWh in cazul EON GAZ Romania (in crestere cu 11,6% fata de cele curente) si de 104,70 lei/MWh in cazul SC Distrigaz Sud SA Bucuresti (in crestere cu 12,5% fata de cele curente).

Decizia de ajustare a preturilor a fost luata ca urmare a cresterii costurilor cu achizitia gazelor naturale in perioada ianuarie - iunie 2008, precum si pentru recuperarea partiala a diferentelor de pret inregistrate in aceeasi perioada', informeaza un comunicat al reglementatorului emis joi agentiei NewsIn.


De asemenena, noul tarif pentru furnizarea energiei la consumatorii casnici de la 1 iulie 2008 va fi de 0,3125 lei/kWh (aferent tarifului monom cu rezervare), mai mare cu 4,4% fata de pretul curent (populatie), iar cresterea medie este de 5,31% pentru celelalte tipuri de consumatori.


Asociatiile profesionale si patronatele, dar si analistii apreciaza ca deciziei ANRE ii vor urma scumpiri in lant. Potrivit reprezentantilor Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMMPR) si ai Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice va conduce la amplificarea nejustificata a preturilor si va reduce competitivitatea produselor romanesti pe pietele externe.


De asemenea, reprezentanti ai industriei alimentare spun ca pretul produselor creste, de regula, cu jumatate din scumpirea anuntata."Cresterea preturilor la gaze si energie va determina scumpiri si in induistria alimentara, cresterea fiind de obicei la jumatate fata de procentul cu care s-au scumpit utilitatile, a declarat joi presedintele Romalimenta Sorin Minea.


Decizia ANRE a nemultumit insa distribuitorii. Intr-un comunicat transmis joi E.ON Gaz Romania sustine ca majorarea cu 11,6% a pretului gazelor naturale operata de ANRE nu permite E.ON Gaz Romania sa asigure securitatea furnizarii gazelor naturale pentru clientii casnici si compania analizeaza in detaliu impactul deciziei ANRE, in conditiile in care a cerut o majorare a pretului cu 24%.


"Majorarea cu 11,6 % a pretului final al gazelor naturale pentru clientii casnici ai E.ON Gaz Romania, anuntata astazi de catre ANRE, nu permite companiei noastre sa asigure securitatea furnizarii pentru clientii sai prin inmagazinarea cantitatilor necesare pentru iarna si nici sa-si acopere costurile de achizitie ale gazelor naturale si pierderile inregistrate pana acum", se arata in comunicat.


ANRE nu exclude posiblilitatea ca de la 1 octombrie, gazele sa se scumpesca din nou. "Pretul gazelor naturale livrate populatiei nu va creste in trimestrul trei, insa, daca vor exista cereri justificate din partea distribuitorilor ANRE le va analiza si le va recunoaste", a declarat joi directorul Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor naturale, Gabriel Sarbu.


Pentru a atenua efectele scumpirilor anuntate joi, fiecare familie cu venituri maxime de 615 lei pe membru sau persoanele singure cu acelasi venit vor primi, lunar, 50 de lei ca ajutor pentru plata facturii la gaze. Decizia a fost luata joi, de Executiv.


Ministrul muncii Paul Pacuraru a declarat joi ca banii vor fi luati din Fondul Social, in care au intrat, deja, 54 milioane lei, din contributiile pe care le face compania Petrom si Romgaz. "Contributiile la Fondul Social sunt estimate la 160 de milioane RON si urmeaza sa compenseze facturile pentru lunile de iarna februarie-martie si noiembrie-decembrie in anul 2008. Pana in momentul de fata, din acest fond sunt intrate in contul administrat de Ministerul Muncii 54 milioane RON. Contributiile au venit de la Petrom, 29 de milioane si Romgaz, 25 milioane", a adaugat ministrul Muncii.


Oficialul a adaugat ca in jur de 800.000 de persoane vor beneficia de ajutoarele aprobate de Executiv.


Ministrul a precizat ca, per ansamblu, majorarea decisa joi inseamna o crestere totala de 20-21% a pretului gazelor naturale. "Am avut o crestere de 8,5% in februarie, si cu 12,5% avem o cumulare de 20-21% pe pretul gazelor, iar aceasta se datoreaza cresterii pretului gazelor de import", a precizat ministrul Muncii.


Majorarea pretului gazelor naturale livrate populatiei va duce la cresterea cu peste 10% a facturilor de intretinere platite in iarna, iar cei care au centrale de apartament vor resimti cel mai mult si imediat aceste majorari, spun reprezentantii asociatiilor de propietari.


"Cei mai afectati de aceste scumpiri vor fi cei care au centrale de apartament, care vor plati din august cu aproape 10 lei in plus pentru consumul de gaze" a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Federatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina.


Potrivit directorului Departamentului Preturi si Tarife in domeniul gazelor, Gabriel Sarbu a declarat joi ca alinierea pretului gazelor naturale din productia interna la pretul gazelor din Uniunea Europeana va incepe dupa 2013.


In prezent, Romania importa 38,31% din gazele naturale, restul fiind din productie proprie. Pretul pentru gazul autohton este aproximativ 200 dolari de mia de metri cubi, in timp ce gazul din import costa 480 dolari mia de metri cubi.

Pentru Comisia Europeana, argumentul ca Romania este o tara producatoare si, deci, ar fi normal sa practice un pret mai mic pentru consumatorii proprii nu mai poate fi luat in considerare, deoarece Bucurestiul s-a angajat in timpul negocierilor de aderare sa alinieze pretul la cel european, a explicat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al comisarului pentru Energie, Ferran Tarradellas, la inceputul anului 2008.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...