Reteaua nationala de distributie a gazului, vanduta la un pret derizoriu

Vineri, 27 Mai 2005, ora 00:21
1155 citiri

Distrigaz Nord a costat 125 milioane euro "cash", Distrigaz Sud - 128 milioane, in vreme ce noii lor stapani, Ruhrgas si Gas de France, au platit pentru compania similara din Slovacia aproape 2,5 miliarde euro.Aceasta, desi, potrivit parerii unui specialist, reteaua nationala de distribuire a gazului metan de la noi nu e cu nimic mai prejos ca potential, dotari, logistica etc., decat cea din Slovacia, Cehia sau Ungaria

Anul trecut, Cabinetul Nastase a decis privatizarea celor doua mari companii nationale care distribuie gaze naturale in Romania, Distrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud. Astfel, in octombrie 2004, concernul german EON-Ruhrgas a incheiat cu autoritatile romane contractul de privatizare a Distrigaz Nord SA, contra sumei de 304 milioane euro. Pentru pachetul scos la vanzare, de 30% din actiuni, EON-Ruhrgas a platit efectiv, insa, numai 125 milioane euro, restul fiind "aport de capital", astfel incat cota partenerului german sa ajunga la 51%. De o maniera asemanatoare s-a procedat si in cazul privatizarii celuilalt distribuitor de gaz metan, Distrigaz Sud.

Cumparatorul, compania Gas de France, a consimtit sa achite 128 milioane euro pentru un pachet de 30% din actiuni. Alte 183 milioane euro sunt "aport de capital". Altfel spus, niste bani pe care francezii, respectiv nemtii, ii baga in propria vistierie, nicidecum in cea a statului, si devin astfel stapani peste tot ceea ce inseamna furnizare de gaz metan in Romania. Afacerile au fost puse la cale, negociate si semnate de catre fostul guvern PSD si nasite indeaproape de ex-ministrul industriilor, Dan Ioan Popescu. Ambele, insa, sunt extrem de paguboase pentru statul roman si duc cu gandul la faptul ca gazul metan dat pe mainile germanilor si ale francezilor nu mai miroase a mercaptan, ci a spaga.

Slovacia sta mult mai bine

Cele doua companii, EON-Ruhrgas, respectiv Gas de France, nu au devenit intamplator cumparatoare ale Distrigazurilor romanesti. Pe pietele din Europa de Est, francezii si germani mai deruleaza si alte afaceri impreuna. Spre exemplu, in 2003, EON-Ruhrgas si Gas de France au cumparat, impreuna, un pachet de 49% din actiunile unicului distribuitor de gaze naturale din Slovacia, Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP). Deja apare o prima diferenta intre felul in care a procedat guvernul de la Bratislava, respectiv cel de la Bucuresti: slovacii au pastrat, prin cele 51% de procente, controlul statului asupra distributiei de gaz metan, in vreme ce fostii nostri guvernanti au incredintat controlul in acest domeniu vital al economiei unor concerne private straine.

Mai trebuie spus ca intre cele doua Distrigazuri romanesti si compania omoloaga din Slovacia, diferentele sunt minore. Distrigaz Nord are circa 1,1 milioane abonati, Distrigaz Sud, circa 1,25 milioane, iar SPP-ul slovac, 1,3 milioane. "Ca retea de conducte aflate in exploatare, ca dotari tehnice si ca logistica, va pot spune ca nu suntem cu nimic mai prejos decat companiile distribuitoare de gaz din tari ca Cehia, Ungaria sau Slovacia. Nici ca numar de clienti abonati", ne-a declarat (la adapostul anonimatului) un specialist din cadrul Serviciului Tehnic al Distrigaz Nord SA Targu Mures. Cu toate acestea, preturile contra carora Distrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud au fost vandute este unul ridicol de mic. In alte cazuri, insa, cei de la EON-Ruhrgas si cei de la Gas de France au platit, pentru achizitiile lor, preturi apropiate de cele reale, dictate de piata.

De zeci de ori mai ieftin decat in afara

Potrivit informatiilor oficiale, facute publice atat de catre Gas de France, cat si de catre EON-Ruhrgas, pentru cele 49% din actiunile companiei slovace SPP s-au platit circa 2,5 miliarde euro. Adica de circa 20 de ori mai mult decat pentru Distrigaz Nord! Aceasta, in conditiile in care, repetam, intre Distrigazul slovac si Distrigaz Nord, diferentele sunt minore, ca sa nu spunem ca si inexistente. Cum au putut EON-Ruhrgas si Gas de France sa cumpere in Romania de 20 de ori mai ieftin (sa-i spunem asa) o marfa pentru care in Slovacia au platit de 20 de ori mai mult?, iata o intrebare la care fostul ministru Dan Ioan Popescu si secretarii sai de stat ar trebui sa raspunda neintarziat. Sunt posibile doar doua variante: ori nemtii si francezii s-au pacalit amarnic platind atat de mult pentru SPP-ul slovac (ceea ce e greu de crezut), ori DIP si aghiotantii sai s-au pacalit vanzand asa de ieftin cele doua Distrigazuri.

Pana la ora inchiderii editiei, nu am primit inca pozitiile oficiale ale conducerilor concernelor Gas de France si EON-Ruhrgas, iar telefonul mobil al lui Dan Ioan Popescu era inchis.

Gardianul