Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pretul pentru Electrica Banat si Dobrogea este ridicol de mic

Pretul pentru Electrica Banat si Dobrogea este ridicol de mic

Radu Berceanu, fost ministru al Industriei, apreciaza ca pretul platit de grupul italian Enel pentru Electrica Banat si Electrica Dobrogea este "ridicol de mic" in comparatie cu privatizarea companiilor similare din regiune."Sunt companii fara mari probleme financiare, desi au unele probleme de incasare, insa asta nu inseamna ca sunt societati proaste si trebuie sa scapam de ele in orice conditii. Pretul de 112 milioane de euro pe doua distributii - Banat, cu toate investitiile straine care exista in zona, si Dobrogea, cu portul - mi se pare o gluma", a declarat, ieri, Radu Berceanu.

Fostul ministru al Industriei este de parere ca pretul acceptat va trage in jos si preturile pentru celelalte privatizari din domeniul distributiei de electricitate. Berceanu a mai spus ca metoda aleasa pentru trecerea in proprietate privata a companiilor, vanzarea a 33,34% din actiuni urmata de majorarea capitalului pentru ca investitorul sa ajunga la o participatie majoritara, nu este eficienta.

"Investitorul nu are nici un interes sa aiba un pret mare la majorarea de capital, pentru ca are deja dreptul de preemptiune pentru cumpararea de actiuni si, normal, vrea sa le cumpere cat mai ieftin", a precizat vicepresedintele PD. El a sugerat ca, prin schimbarea metodei de privatizare, Guvernul spera sa obtina bani la buget pentru finantarea programelor promise in campania electorala.

Aceleasi critici au fost aduse si metodei pentru privatizarea societatilor de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, afirmand ca acestea ar fi trebuit divizate in mai multe unitati, conform planului initial.

In ceea ce priveste privatizarea Petrom, Berceanu a declarat ca OMV ar trebui sa plateasca cel putin o jumatate de miliard de euro pentru pachetul de actiuni pe care il va cumpara, avand in vedere ca pretul intregii companii se ridica la peste 1,5 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1107 ori