Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Personalul Distrigaz ar putea fi redus cu 50 la suta

Personalul Distrigaz ar putea fi redus cu 50 la suta

Personalul Distrigaz Sud ar putea fi redus dupa privatizare cu pana la 50 la suta in urmatorii sapte-zece ani, inclusiv prin externalizarea unor activitati si concomitent cu majorarea salariilor pentru cei ramasiO decizie nu a fost luata inca in aceasta privinta, discutata doar in principiu de reprezentantii Gaz de France si sindicalisti.

Ministerul Economiei si Comertului va negocia cu compania franceza termenii transferului de proprietate asupra Distrigaz Sud, societate cu 10.800 de angajati.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Gaz-Romania, Eugen Luha, a declarat, ieri, la Mamaia, ca sindicatele din distributia de gaz au avut pana acum trei intalniri cu partea franceza (doua inainte de privatizare si una dupa ce Gaz de France a fost selectata), discutiile avand un caracter pur informal, "de tatonare".

Intalnirile au avut loc la initiativa investitorilor, care au vrut sa afle, potrivit lui Luha, cum este privita de catre angajati aceasta achizitie si ce relatie ar urma sa aiba ei cu noul patron. In momentul in care vor incepe efectiv negocierile privind efectele privatizarii asupra angajatilor, Federatia Gaz-Romania va cere respectarea contractului colectiv de munca (incheiat la Distrigaz pe o durata de cinci ani), mentinerea personalului si "salarii la nivelul celor din companie", in conditiile in care angajatii Distrigaz castiga acum un venit "ca intr-o companie romana de stat aflata sub monitorizarea Guvernului".

"Francezii ne-au spus ca vor respecta contractul colectiv de munca si ca vor gasi mijloace sa faca o afacere profitabila, nu neaparat prin reduceri de personal. Nu au exclus insa posibilitatea reducerii personalului cu pana la 50 la suta, in varianta externalizarii", a spus Eugen Luha.

Spre comparatie, in Ungaria (unde Gaz de France a cumparat doua din cele sase companii de distributie), privatizarea a fost urmata de trei reduceri succesive de personal (in total 30 la suta) in interval de doi ani, timp in care salariile celor ramasi au crescut simtitor.

In momentul de fata, in Romania, salariul mediu brut in domeniu este de zece milioane de lei. Luha a mai aratat ca trebuie luate in discutie si alte aspecte sociale ale privatizarii, printre care situatia retelei de gaze din mediul rural. Aici oamenii folosesc, inca in majoritate, butelii, iar populatia este saraca, astfel ca investitiile pentru extinderea retelei s-ar amortiza cu greu.

Potrivit liderului sindical, statul va acorda subventii consumatorilor si dupa privatizare, dar acest lucru va fi posibil doar daca sistemul de furnizare al acestor ajutoare va fi modificat.

Pe de alta parte, angajatii Distrigaz vor putea cumpara 10 la suta din actiunile companiei, la un pret care urmeaza a fi stabilit. La Mamaia a avut loc, la acest sfarsit de saptamana, Consiliul Liderilor uniunii sindicale "Atlas", organizatie la care Federatia Sindicatelor Gaz-Romania este afiliata.

Sursa: Curierul National

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1382 ori