I se va inchide Romaniei robinetul de gaze in plina iarna?

Vineri, 03 Noiembrie 2006, ora 04:41
1094 citiri

Ministrul Economiei, Codrut Seres, avertizeaza asupra posibilitatii ca Romania sa ramana fara gaze naturale, in iarna acestui an, invocand contractele de import care nu au clauze care sa oblige furnizorii externi sa asigure necesarul aprovizionarii cu gaze naturale.Seres a cerut, joi, furnizorilor de gaze naturale sa ia masuri, solicitand si convocarea Consiliilor de Administratie pentru Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Potrivit ministrului de resort, aceasta situatie este fara precedent si este cauzata, pe de o parte de contractele de import semnate de distribuitorii si furnizorii externi, unde nu exista clauze care sa oblige furnizorii sa livreze cantitatea necesara pentru asigurarea unui consum optim. Pana la momentul de fata, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord nu au contracte de aprovizionare cu distribuitorii interni.

"Am solicitat conducerii Gas de France si E.ON Ruhrgas sa negocieze contractele de import si sa aplice aceleasi clauze ca in tarile lor de provenienta, Franta si Germania, astfel incat Romania sa beneficieze de aceleasi conditii ca celelalte state europene", a spus Seres.

Sedinta va avea loc saptamana viitoare sau in cel mult doua saptamani, iar in opinia ministrului, distribuitorii nu isi vor permite sa refuze nici propunerea sa si nici legea sigurantei alimentarii cu gaze. Pe de alta parte, din cauza deficitului de gaze, distribuitorii au fost nevoiti sa se aprovizioneze din alte surse. " Ei au speculat o portita legislativa si au luat gaze din zestrea conductelor Transgaz, dar acest lucru nu se mai poate realiza pe timpul iernii", a explicat Seres.

In opinia ministrului de resort, de vina sunt si producatorii interni de gaze si distribuitorii, dar si Autoritatea de Reglementare. " Petrom a pus o presiune pe distribuitori, distribuitorii au incheiat contracte fara sa se adreseze Autoritatea de Reglementare, iar aceasta trebuia sa intervina sa-si impuna punctul de vedere", a adaugat Seres.

Mai mult, conform declaratiilor ministrului, se va ajunge in stadiul in care, daca Petrom nu isi respecta promisiunea de a pastra pretul reglementat "vom modifica legea gazelor astfel incat penalitatile sa fie marite si vom merge pana la rezilierea contractului si retragerea licentei". Seres a mai spus ca majorarea cu 8% a pretului la gaze naturale anuntata recent de Autoritatea Nationala de Reglementare este benefica intrucat anul viitor urma "oricum o majorare a preturilor".

Solutia ANRGN pentru a garanta livrarea gazelor in sezonul rece: scumpirea

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a decis sa majoreze preturile la gaze naturale pentru a garanta livrarea gazelor in sezonul rece, a declarat miercuri Gabriel Sarbu, director al ANRGN, citat de BBC.

Potrivit lui Gabriel Sarbu, ca urmare a faptului ca, pentru perioada sezonului rece, nu au fost incheiate contracte de aprovizionare cu gaze intre cei doi mari distribuitori si producatori interni, la inceputul lunii octombrie a aparut o situatie dificila generata de cresterea consumului, care nu a putut fi sustinuta de o alimentare din amonte. Pentru rezolvarea acestei situatii Autoritatea a decis ca o ajustare de preturi este preferabila pentru a garanta livrarea gazelor in sezonul rece. Am avut de ales si a trebuit sa alegem intre securitatea furnizarii - a avea gaze la pret mic, dar fara garantia livrarii acestora... decizia ne-a apartinut si ea a fost determinata si a urmarit rezolvarea securitatii furnizarii. Repet, aveam de ales intre a avea gaze la un pret ceva mai ridicat sau a nu a avea gaze, si asta sa asteptam pana cand va pica un oras ca Bucurestiul cu totul, pana cand sistemul national de transport isi va da duhul si atunci vedeam daca era mai bine cu sau fara preturi mari', a declarat Gabriel Sarbu.

Directorul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale a precizat ca decizia institutiei pe care o conduce nu a fost luata pentru a tempera inflatia la anul, ci doar pentru a garanta securitatea sistemului national de transport. In plus, Gabriel Sarbu a subliniat ca a informat toate institutiile statului, guvernul, Ministerul Economiei si Comertului si Banca Nationala, despre masura de ajustare a preturilor.

Bloombiz, NewsIn, Rompres

Curierul National: Scantei pe langa gazele naturale

Dupa cum era de asteptat, majorarea tarifelor la gazele naturale incepand cu data de 12 noiembrie naste scantei la nivelul Ministerului Economiei si Comertului. Astfel, Codrut Seres, seful MEC, sustine ca ANRGN, Petrom si companiile de distributie a gazelor naturale sunt impreuna vinovate pentru aparitia unor nereguli care au determinat majorarea tarifelor la gaze. Atat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale, cat si Petrom sau firmele de distributie a gazelor au o parte a responsabilitatii majorarii tarifelor, a declarat Seres.Pe fondul neintelegerilor privitoare la preturile gazelor, ministrul de resort a solicitat companiilor Distrigaz Nord si Distrigaz Sud sa convoace Consiliile de Administratie ale celor doua distributii de gaze, solicitand firmelor lamuriri privind intarzierea semnarii contractelor de aprovizionare cu gaze. (articolul integral)

Evenimentul Zilei: Fara gaze in plina iarna

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a avertizat ca Romania risca sa se confrunte cu un deficit de gaze naturale in aceasta iarna, pentru ca furnizorii externi nu sunt obligati de vreo clauza sa asigure necesarul aprovizionarii conform prevederilor contractuale. Asta inseamna ca, in cazul in care un furnizor extern intarzie livrarea unei cantitati prevazute in contractele semnate cu societatile de distributie, Distrigaz Sud si E.ON Gaz, nu pateste nimic, in schimb provoaca "probleme destul de serioase", potrivit ministrului Seres, privind aprovizionarea cu gaze naturale. Cresterea preturilor la gaze va genera scumpiri in lant. Potrivit reprezentantilor Autoritatii de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), citati de NewsIn, de la 1 decembrie pretul energiei electrice va creste cu pana la 5a intrucat majoritatea centralelor folosesc gazul drept combustibil. (articolul integral)

Gandul: Seres da vina pe ANRGN, furnizori si distribuitori pentru scumpirea gazelor

In urma cu cateva luni au aparut divergente intre Petrom si distribuitorii de gaze naturale, pe fondul neintelegerilor referitoare la pret. Reprezentantii ANRGN au afirmat, in luna septembrie, ca producatorii interni de gaze naturale, in special Petrom, impun principalilor distribuitori preturi cu 15-20 dolari pe mia de metri cubi peste nivelul calculat de ANRGN pentru productia interna, de circa 115 dolari. Operatorii de distributie au anuntat ca, in perioada august - septembrie, Petrom a intrerupt sau limitat livrarea gazelor naturale catre companiile care nu au acceptat majorarea pretului. In replica, oficialii Petrom au afirmat ca preturile companiei sunt la circa jumatate fata de nivelul celor pentru gazele din import. (articolul integral)

Cotidianul: Razboiul gazului scump

Paradoxal insa, in toata aceasta avalansa de scumpiri, exista o sansa ca populatia sa plateasca mai putin. Oficiali ai Petrom au declarat ca firma a facut o propunere autoritatilor sa ofere gaz pentru populatie la un pret preferential, spunind ca nu exista nici o reglementare, interna sau internationala, care sa interzica acest lucru. Pierderea pe care ar fi avut-o Petrom ar fi urmat sa fie suportata de o crestere pentru clientii sai industriali. Cei de la Petrom spun ca, din moment ce ANRGN a anuntat majorarea de 67 RON, implicit nu a acceptat propunerea Petrom. Lucru confirmat ieri si de ministrul Seres, care a spus ca propunerea a fost analizata de MEC, dar nu a fost agreata de Autoritatea de Reglementare. Oficialii ANRGN nu au putut fi contactati pentru a explica de ce nu au fost de acord cu propunerea Petrom. (articolul integral)