Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gazele se vor scumpi cu inca doua procente dupa privatizarea Distrigaz

Gazele se vor scumpi cu inca doua procente dupa privatizarea Distrigaz
Din 2005, populatia va achita gazele prin abonament lunar si factura, stabilita in functie de consum.Dan Pantilie, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a afirmat ca, initial, investitorii interesati de preluarea celor doua societati de distributie a gazelor au solicitat o majorare anuala a tarifelor de 25%, dar in urma negocierilor, au acceptat plafonul de 10%.
Enel-Italia, Gaz de France-Franta si Ruhrgas-Germania au depus oferte finale pentru preluarea Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, iar compania rusa Gazprom este interesata doar de preluarea Distrigaz Sud.

"Distrigaz Nord si Sud vor fi vandute cu un pret mai mic, pentru ca tarifele la gaze sa nu creasca foarte mult in anii urmatori, a decis MEC."


DIP: Nu vom vinde scump Distrigaz-urile

De asemenea, presedintele ANRGN a subliniat ca a fost stabilita o rata de recuperare a investitiei (investitia fiind inclusa in tarife) de 11,7 % pentru urmatorii trei ani, un nivel foarte bun, tinand cont ca in Polonia rata de recuperare a fost de 23,6% pe an si in Bulgaria de 14,2%.

"In privatizarea celor doua Distrigaz-uri vom adopta aceeasi strategie ca si in cazul Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Nu vom cauta sa obtinem un pret foarte mare pe cele doua societati, deoarece aceasta ar insemna o crestere exagerata a tarifelor. Am impus aceste conditii privind cresterea tarifelor, deoarece am considerat ca nu este normal sa mergem pe un nivel maxim de pret, pe care de altfel il obtinem o singura data, si de aceea am impus o anumita valoare a ratei de recuperare, de peste 11%", a declarat, la randul sau, ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu.

Oficialul MEC a inaugurat, ieri, panoul de masurare a debitelor de gaze naturale de la Statia Butimanu, care deserveste cel mai mare depozit subteran de gaze din tara, amplasat la Bilciuresti. Panoul este cea mai moderna instalatie de acest tip din Romania si a necesitat o investitie de circa 1,3 milioane de dolari.


Pretul gazelor - 180 USD/1000 mc, in 2007

Dan Pantilie a mai afirmat ca, in vederea alinierii la tarifele din UE, pretul mediu al gazelor va ajunge, la consumatorul final, la 145 dolari/1.000 mc anul viitor, urmand ca, in 2005 sa creasca pana la 160 dolari/1.000 mc si in 2007 la 180 dolari/1000 mc.

Tarifele de valorificare practicate de Romgaz si Petrom vor fi de 85 dolari/1.000 mc in 2005, 110 dolari in 2006 si 140 dolari in 2007, la acestea adaugandu-se tarifele de transport si distributie. In prezent, pretul la consumatorul final este de circa 140 dolari/1.000 mc.


Abonament lunar la gaze, din 2005

Potrivit MEC, aderarea Romaniei la UE va conduce la alinierea preturilor la utilitati, pentru ca acestea sa devina competitive pe piata unica. "Ca urmare, de anul viitor, in sectorul gazelor naturale se vor opera modificari ale metodologiei de calcul a tarifelor si costurilor. Inceputa cu mai bine de trei ani in urma, restructurarea sectorului de gaze naturale va intra, incepand cu 2005, intr-o noua etapa, ce se va finaliza la 1 iulie 2007 cu deschiderea totala a pietei romanesti de profil. Astfel, a fost necesara elaborarea unei noi metodologii de calcul a preturilor si tarifelor in sectorul gazelor naturale.

De la 1 ianuarie 2005, consumatorii de gaze naturale vor plati o factura lunara, ce va fi stabilita in functie de consum, precum si o taxa fixa, asemanatoare abonamentelor practicate de catre societatea Electrica, insa tarifele vor fi stabilite diferit", informeaza MEC.


ANRGN va stabili preturile finale

Pe langa abonamentul lunar, care va fi platit de fiecare categorie de consumatori, se va adauga o componenta variabila, in functie de cantitatea consumata. Abonamentul si componenta variabila, ce se va aplica in functie de consum, vor fi stabilite de ANRGN. Pentru populatie va exista un singur tip de abonament, deoarece, dupa cum sustin specialistii, diferentele de consum pentru clientii casnici nu sunt semnificative.Sursa: Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1050 ori