Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Energia termica si gazul ne frig la buzunar

Energia termica si gazul ne frig la buzunar

In raportul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) cu privire la politicile energetice pentru perioada 2006-2009, atunci cand vine vorba de infrastructura de termoficare, sunt utilizati numai termeni ca A"stare avansata de degradare", A"nivel ridicat de uzura morala si fizicaA" sau A"regim neeconomic de functionareA". Afilierea la normele europene prevede atat liberalizarea pretului la gigacalorie, cat si reducerea subventiilor pentru incalzire, in conditiile legii. Totusi, guvernantii ne asigura ca familiile racordate la sistemele centralizate de termoficare vor avea de infruntat costuri mai mici de intretinere fata de cele care detin centrale termice individuale.Sistemul de facturare a gazelor naturale va fi schimbat la sfarsitul anului viitor, cand masurarea va fi facuta in unitati energetice, respectiv Gigajouli sau Kilowatti-ora, potrivit unei declaratii date de Gabriel Sarbu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Pentru a familiariza consumatorii casnici cu noul mod de facturare, ANRGN va incepe, probabil de la 1 ianuarie 2007, sa mentioneze in factura puterea calorifica a unui metru cub de gaz consumat. Odata cu noul mod de facturare, un metru cub de gaz va costa diferit de la o zona la alta a tarii, in functie de puterea calorifica a gazului livrat. Masurarea gazelor naturale in unitati de putere calorifica este o practica europeana comuna, noile directive avand scopul de a ajuta consumatorul sa aleaga cea mai ieftina metoda de incalzire. Pentru a masura puterea calorifica, transportatorii si distribuitorii de gaz vor monta echipamente speciale de masurare la punctele de colectare. Momentan se monteaza echipamente pe directiile principale de transport. Trecerea pe factura, de la 1 ianuarie, a puterii calorifice a gazelor, va fi corelata cu introducerea simultana a accizei la gazele naturale folosite drept combustibil, al carei cuantum va fi de 0,15 euro/gigajoule. Actualul impozit pe gazele naturale din productia interna va fi eliminat de la 1 ianuarie 2007, cand va fi inlocuit cu acciza pe continutul energetic al gazului. Impozitul pe gazele din productia interna a fost stabilit la 7,4 euro/o mie de metri cubi.

La o pondere a gazelor din productia interna de circa 60% in cosul de consum, consumatorii casnici platesc in prezent un impozit pe gazele naturale din productia interna de circa 4,44 euro pe o mie de metri cubi, ceea ce inseamna un pret facturat de 0,004 euro/un metru cub pe luna. Consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an platesc, de la 1 iulie, un pret de 843,43 lei pe mia de metri cubi in cazul clientilor Distrigaz Sud si de 842,99 lei pe mia de metri cubi pentru abonatii E. ON Gaz Romania. Preturile nu includ TVA.

Alimentarea cu energie termica in sisteme centralizate de distributie se realizeaza prin centrale termice(CT) si centrale electrice de termoficare (CET), care furnizeaza energie termica pentru un oras, o zona a orasului, sau un cartier. In ultimii ani, consumul total de caldura a scazut lent, datorita, in principal, plafonarii consumului industrial. Astazi consumul total insumeaza 9 mil. tep, din care consumul asigurat prin sisteme centralizate de distributie reprezinta 2,6 mil tep-circa 30%. Incalzirea locuintelor reprezinta 57% din consumul de energie termica.

Numarul locuintelor racordate la sistemele centralizate de producere si distributie a energiei termice este de circa 2.350.000, reprezentand 55% din totalul locuintelor din mediul urban si 29% din totalul locuintelor, conform recensamantului populatiei si locuintelor din martie 2002. In prezent, potrivit raportului emis de MEC, numarul de familii alimentate cu energie termica prin sistemele centralizate de producere si distributie este de circa 1.900.000.

Mai mult de 80% din grupurile termoenergetice din tara au fost instalate in perioada 1970-1980, astfel ca durata normala de viata a fost depasita. Majoritatea capacitatilor termoenergetice nu sunt echipate cu instalatii performante pentru reducerea emisiilor, in felul acesta emisiile de NOX si SO2 situandu-se peste valorile maxime acceptate in UE. In ultimii ani au fost modernizate si retehnologizate unele centralele termoelectrice cu o capacitate de aproximativ 10% din puterea instalata. Dar modernizarile retelei de transport mai au de asteptat.

Sistemele centralizate de incalzire urbana se confrunta cu o uzura fizica si morala a instalatiilor si echipamentelor, principalele cauze ale fenomenului regasindu-se in lipsa resurselor financiare pentru intretinere, reabilitare si modernizare. De aceea, pierderile inregistrate in transport si distributie sunt mari, mai ales ca si izolarea termica toare a fondului locativ existent este necorespunzatoare. Acesti factori au condus la costuri mari de productie si distributie, precum si la scaderea calitatii serviciilor si cresterea valorii facturii energetice.

In raportul guvernamental se precizeaza ca eficienta acestor instalatii a fost afectata si de gradul mare de deconectare in unele localitati, datorat numarului in crestere de familii care aleg sa isi instaleze centrale termice individuale. Consumatorii care raman racordati la sistemele centralizate trebuie sa plateasca suplimentar pentru functionarea intr-un sistem neperformant. Dar, potrivit unor studii din domeniu, raportat la numarul de locuinte, centralele termice individuale sau de bloc au o pondere de doar 12% in cadrul modalitatilor de incalzire raportat la numarul de locuinte.

Factura la intretinere ar putea creste pe fondul cresterilor preturilor la combustibil, si, daca vecinul nu are destui bani sa o achite, ne putem trezi ca ni se taie apa calda si caldura in mijlocul iernii.

In anul 2005, consumul total de gaze naturale a fost de 17 604 milioane m3, din care 3 425 milioane m3 a reprezentat consumul consumatorilor casnici (20%). Productia de gaze naturale a fost in anul 2005 de 12 458 milioane m3, iar importul a fost de 5 146 milioane m3 (29% din total). La sfarsitul anului 2005, numarul total de consumatori de gaze naturale a fost de 2.412.640, din care 2.345.853 consumatori casnici. Dar, asemeni tuturor retelelor de distributie a energiei, si cele care transporta gaze naturale sunt caracterizate prin gradul ridicat de uzura al conductelor si al bransamentelor, in conditiile in care circa 69% au durata normata de viata depasita. Astfel ca pierderile de pe retea au fost suportate tot de consumatori. Totusi, se incearca o remedier a situatiei, in ultimii ani fiind modernizate sau inlocuite conducte in lungime de 1.964 km, ceea ce reprezinta circa 24% din lungimea totala a Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale.

Daca analizam evolutia preturilor la gaze naturale, vom observa ca in anul 2005, fata de 2004, pretul final a crescut, in medie, cu 35% pentru toate categoriile de consumatori, statul fiind obligat sa introduca ajutoarelor sociale pentru categoriile defavorizate ale populatiei. Preturile de furnizare a gazelor naturale la consumatorii industriali si casnici din Romania,in primul trimestru din 2005, au avut valori relativ reduse comparativ cu cele din alte tari europene.

Bloombiz

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1085 ori