Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Decizia Gazprom de a participa singura la privatizarea Distrigaz Sud, considerata A"o mare victorieA" la Moscova

Decizia Gazprom de a participa singura la privatizarea Distrigaz Sud, considerata A"o mare victorieA" la Moscova

Firma romaneasca, evaluata la cel putin 600 de milioane de dolari.Gazprom poate beneficia de participarea pe cont propriu la privatizarea Distrigaz Sud, care i-ar asigura controlul integral asupra societatii, au apreciat analistii firmei NIKoil, comentand decizia grupului de a lua parte la privatizare fara a forma un consortiu cu Marco Industries din Olanda.

Distrigaz Sud nu este un activ costisitor, au afirmat analistii firmei rusesti de servicii financiare, considerand ca Gazprom isi poate permite sa cumpere societatea romaneasca de distributie a gazelor naturale. Valoarea Distrigaz Sud este estimata la 400-600 milioane de dolari, potrivit site-ului RosBusinessConsulting (RBC).

Metoda aleasa pentru privatizarea Distrigaz Sud este vanzarea directa a 30 la suta din actiuni catre un investitor strategic, participatia acestuia urmand sa creasca pana la 51 la suta printr-o majorare de capital. Termenul pentru depunerea ofertelor angajante a fost stabilit pentru data de 15 iulie.

Presedintele grupului rus, Alexei Miller, a declarat, marti, la Bucuresti, ca Gazprom va depune o oferta finala pentru preluarea societatii.

In acelasi timp, analistii rusi au scos in evidenta legatura dintre privatizarea Distrigaz Sud si sfera politica. Decizia de a participa la privatizare fara a forma un consortiu este considerata o victorie a Gazprom, conform RBC.

Miller s-a intalnit, marti, cu presedintele Ion Iliescu si ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu. consultantul Gazprom, ABN Amro, ar putea sa fi recomandat grupului sa nu formeze un consortiu, conform analistilor. Rusia furnizeaza aproape 90 la suta din importurile de gaze ale Romaniei.

Totusi, statul roman a semnat contracte de import de gaze cu Ruhrgas si Gasunie pentru a se alinia la reglementarile UE in privinta diversificarii surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Ca urmare, cota Gazprom din piata romaneasca ar putea sa scada la 75 la suta. In consecinta, expertii considera ca grupul ar trebui sa consolideze controlul asupra unitatilor de distributie a gazelor din Romania. Distrigaz Sud are 2,5 milioane de abonati. Compania a inregistrat un profit net de 6,35 milioane de euro in 2002, la o cifra de afaceri de 450 milioane de euro.

Sursa:Mediafax

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1059 ori