Cum a pierdut Romania 1 miliard de euro din pix

Vineri, 24 Aprilie 2009, ora 11:05
1239 citiri
Cum a pierdut Romania 1 miliard de euro din pix

Romania a pierdut cel putin 1 miliard de euro in ultimii patru ani. Aceasta suma putea fi obtinuta, usor, din redeventele pentru petrol si gaze, daca acestea erau la nivel european.

Astfel, conform Eurostat, redeventele medii din UE sunt 10-20%, iar in unele cazuri, cum ar fi Marea Britanie, ajung si la 50%. Din 2002, Romania le-a cerut celor care ii exploateaza zacamintele o taxa de doar 3,5-13,5 % din valoarea productiei.

Din cauza contractelor de privatizare ale Petrom, Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, redeventele vor putea fi modificate doar in anul 2014. Din pacate, atunci, e foarte probabil ca statul roman nu va mai avea la ce sa aplice redevente marite, pentru simplul motiv ca rezervele de petrol si gaze se vor epuiza. Astfel, an de an productia interna de petrol si gaze scade vertiginos.

Pentru anul acesta se prognozeaza ca se vor exploata doar 10.792 milioane mc de gaze fata de 12.320 milioane mc in 2006, respectiv 4.442 milioane tone titei, fata de 4.779 milioane tone titei acum trei ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#gaze, #petrol, #pierdere, #redeverente, #romania , #stiri Distrigaz Sud