BERD va prelua participatii minoritare la E.ON Gaz Romania si E.ON Moldova

Luni, 22 Ianuarie 2007, ora 01:12
1140 citiri

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va prelua, in urmatoarele saptamani, participatii minoritare la filialele grupului german E.ON in Romania, E.ON Gaz Romania si E.ON Moldova, au declarat agentiei MEDIAFAX reprezentanti ai institutiei financiare internationale.

"Ne aflam in faza finala a acestui proiect si speram sa semnam acordul in urmatoarele saptamani", au declarat agentiei MEDFIAFAX reprezentantii BERD.

Proiectul privind preluarea unor pachete minoritare de actiuni la cele doua companii romanesti detinute de grupul energetic german E.ON a fost aprobat de conducerea institutiei financiare la finele anului trecut.

Tranzactia se va realiza separat pentru fiecare companie si va respecta termeni si conditii comune.

Banca Europeana va prelua indirect participatii minoritare, inca nespecificate, la compania de distributie de gaze naturale E.ON Gaz Romania, fosta Distrigaz Nord, si la E.ON Moldova, compania de distributie de electricitate denumita anterior Electrica Moldova.

Astfel, BERD va prelua actiuni la doua companii holding, una controlata de E.ON Ruhrgas Group, iar cealalta de E.ON Energie Group. Firmele holding detin pachetele majoritare de actiuni la E.ON Gaz Romania si, respectiv, E.ON Moldova.

In cadrul procesului de privatizare a celor doua companii de utilitati, autoritatile romane au convenit cu investitorul strategic asupra posibilitatii ca acesta sa transfere pachete minoritare de actiuni catre BERD, pentru a sprijini realizarea obiectivelor si investitiilor E.ON in Romania.

E.ON Energie a preluat Electrica Moldova in 2005, pentru 31,37 milioane euro, si a participat cu 68,6 milioane euro la o majorare de capital prin care cota sa a urcat la 51%.

Tot in 2005, E.ON Ruhrgas a platit 125 milioane de euro pentru achizitia a 30% din actiunile Distrigaz Nord, in prezent E.ON Gaz Romania, si a participat cu 178 milioane de euro la majorarea capitalului prin care a dobandit 51% din titluri.

E.ON Moldova are 1,3 milioane de clienti, iar E.ON Gaz Romania 1,2 milioane.

BERD si International Finance Corporation (IFC), membra a grupului Bancii Mondiale, au preluat la sfarsitul anului 2005 participatii indirecte de cate 5% la celalalt mare distribuitor de gaze din Romania, Distrigaz Sud, de la Gaz de France, cu care statul a incheiat contractul de privatizare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.mediafax.ro/ target=_blank>Mediafax</a>)