ANRE reanalizeaza pretul final al gazelor livrate populatiei

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 16:47
1677 citiri
ANRE reanalizeaza pretul final al gazelor livrate populatiei

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) va reanaliza pretul final al gazelor livrate populatiei, dupa ce va primi datele tehnice solicitate operatorilor din domeniu, a declarat, vineri, presedintele institutiei, Petru Lificiu.

"Toti operatorii de pe piata de gaze naturale (producatori, distribuitori, transportatorul, precum si operatorii de inmagazinare) trebuie sa trimita pana de Paste datele privind diferentele inregistrate intre costurile preluate direct estimate si cele efectiv realizate, in 2008, investitiile puse in functiune in anul 2008, diferentele de venit aferente activitatii de distributie din anul 2008, ca urmare a regularizarii de volume, sumele rezultate din cauza modificarii structurii de consumatori pe parcursul anului trecut, fata de cea prognozata la stabilirea cursului initial", a spus presedintele ANRE, in cadrul intrunirii comitetului special de reglementare al autoritatii.

Saptamana viitoare vor avea loc intalniri intre ANRE si operatorii de pe piata de gaze, in cadrul carora se va discuta elementele tehnice pe care autoritatea le-a solicitat acestora.

Reprezentantii autoritatii cauta astfel solutii pentru ca, in viitorul apropiat, consumatorii romani sa beneficieze de reducerea pretului la gazele naturale.

"Cautam sa mentinem si, daca se va putea, sa reducem pretul final al gazelor platit de populatie", a explicat Petru Lificiu.

De asemenea, reprezentantii ANRE au adaugat ca trebuie inmagazinate circa 2,5 miliarde metri cubi de gaze, lucru care necesita bani foarte multi. Potrivit acestora, exista un risc comercial ca Romania sa inmagazineze, in prezent, gaze la un pret mai mare si sa le vanda populatiei la un pret mai mic.

"Acum, in trimestrul doi, noi importam gaze la un pret mai mare fata de pretul estimat al gazelor de import pentru trimestrul trei. Astfel, in trimestrul trei, pretul de import al gazelor va fi la jumatate fata de cat era in iarna lui 2008, adica de circa 250 de dolari/mia de metri cubi de gaze", au precizat oficialii ANRE.

Petre Lificiu a declarat agentiei NewsIn, la sfarsitul lunii martie, ca ANRE a decis ca pretul gazelor livrate populatiei sa ramana neschimbat, de la 1 aprilie.

Ultima data, ANRE a anuntat majorarea preturilor la gaze naturale livrate populatiei de la 1 iulie 2008 cu un procent mediu de 12,5% pentru clientii Distrigaz Sud si cu 11,6% pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz Romania.

Romania a consumat anul trecut 17,3 miliarde metri cubi gaze naturale. Dintre acestea, circa doua treimi provin din productia interna, iar o treime este importata.

ANRE se afla in subordinea directa a Guvernului si are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ANRE, #gaze, #populatie, #operatori, #bani, #pret , #stiri Distrigaz Sud