Tratamentul lui Patriciu: namol cu potential de energie alternativa

Joi, 18 Iunie 2009, ora 12:25
2735 citiri
Tratamentul lui Patriciu: namol cu potential de energie alternativa

Cei 9.000 de kilometri patrati concesionati de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in Marea Neagra, firmei Marine Resources Exploration International SRL, detinuta de Dinu Patriciu, prezinta potential ridicat din punct de vedere al energiei alternative, a declarat miliardarul roman.

"Pana acum am cheltuit in ultimul an peste 20 milioane de dolari, iar la acest proiect lucreaza sute de oameni din institute de cercetare, institute tehnologice", a afirmat acesta.

Conform spuselor lui Patriciu, namolul sapropelic, prezent in zona retrocedata, este un sediment marin bogat in material organic. "Pana acum s-a considerat ca aceasta resursa este inaccesibila sau extrem de greu accesibila, abordarea ei necesitand tehnologii miniere de mare adancime. E o substanta care contine materii organice si ar putea avea un potential de a fi dezvoltata intr-o varietatea de produse, inclusiv intr-o forma de energie alternativa", a adaugat omul de afaceri.

Intrebat despre numarul celor care lucreaza la acest proiect, Patriciu a afirmat ca firma din Romania are cateva zeci de angajati si  lucreaza cu foarte multi subcontractori.

"Pana acum au fost organizate sase expeditii de cercetare cu vase specializate si au fost prelevate mii de probe care apoi au fost analizate, in diverse universitati si institute de cercetare din lume. Marine Resources Exploration International SRL apartine Rompetrol Holding – a nu se face confuzia cu The Rompetrol Group - este o firma 100% detinuta de mine si care are o statura financiara cu foarte multe zerouri. Are o structura financiara de peste 2 miliarde de dolari", a declarat Dinu Patriciu, la Realitatea FM.

In ceea ce priveste riscul de a pierde cateva zeci de milioane de dolari, omul de afaceri a explicat ca "nu este vorba de o pierdere ci de o investitie care, ca orice investitie, inseamna un risc dar si un potential castig".

Chetionat despre decizia Guvernului Roman de a discuta cu Rusia despre posibilitatea de cumparare de gaz rusesc, Patriciu este de parere ca avem nevoie de importuri din Rusia, dar pe termen lung acest, acest import nu constituie o sursa sigura.

"Nu cred in necesitatea stabilirii unor parteneriate cu Gazprom in ceea ce priveste depozitarea de gaze in zacamintele depletate din Romania. Aceasta pot sa va spun cu siguranta ca este o mare greseala pentru ca aceasta rezerva a Romaniei in capacitati de stocare a gazelor ar trebui scoasa la licitatie internationala si nu negociata direct cu un mare producator. Aceste depozite de gaze reprezinta robinetul de consum si cine are robinetul acela castiga, nu cel care are rezervele.", a concluzionat miliardarul roman.

In finalul interviului, presedintele grupului Rompetrol, a mai afirmat ca exista inca mare potential de descoperire a unor rezerve de hidrocarburi la mari adancimi, in Romania, dupa cum exista un potential si in Marea Neagra in ceea ce priveste resursele alternative.

"Toate acestea ar putea sa asigure independenta energetica a Romaniei intr-o perioada relativ scurta de timp. Toate aceste explorari inseamna ani si nu vise expuse pe la televizor, iar acest potential poate fi dezvoltat numai cu investitii si cu investitii straine. Deocamdata, nu facem altceva decat sa alungam investitorii", a conchis miliardarul roman.

ANRM a concesionat anul trecut unei firme controlate de Patriciu 9000 km patrati in Marea Neagra

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a concesionat, anul trecut, firmei Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, 9000 de kilometri patrati in Marea Neagra, pentru explorarea resurselor de namol sapropelic.

"Se abroba Licenta de concesiune nr. 10.743/2008 privind explorarea resurselor de namol sapropelic din perimetrul Delta, marginea platoului continental, panta continentala si domeniul abisal, romanesti ale Marii Negre, incheiata intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent si Societatea Comerciala Marine Resources Exploration International SRL, din Municipiul Bucuresti, in calitate de concesionar", se arata in Ordinul nr. 143/29 iulie 2008, publicat in Monitorul Oficial nr. 594/7 august 2008, semnat de fostul presedinte al ANRM, Bogdan Gabudeanu.

Potrivit informatiile obtinute de Agentia NewsIn, firma care a castigat licitatia, Marine Resources Exploration International SRL, i s-a concesionat o suprafata de 9000 km patrati, dintre care 3800 km patrati se aflau in zona de litigiu international cu Ucraina.

 

Gabriela Garjoaba

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#miliardar, #patriciu, #resurse , #stiri Dinu Patriciu