SSIF Prime Transaction: Bursa de Valori Bucuresti - 20 Martie 2006

Luni, 20 Martie 2006, ora 16:25
977 citiri

In linii mari, sedinta de astazi poate fi considerata una pozitiva, cel putin pentru investitorii axati pe SIF-uri. In general actiunile lichide au crescut si au fost putine cazuri de scadere, mai mult in segmentele petrolier si farmaceutic. Indicii au inchis pe crestere, ceva mai bine evoluand BET-FI, care a urcat cu 2,2%, iar lichiditatea nu a fost deosebita, valoarea totala a tranzactiilor a depasit cu putin 31 milioane RON, sub media saptamanii trecute. Daca indicii BET si BET-C au avut o evolutie apatica, pe o panta usor crescatoare, indicele SIF-urilor a crescut brusc dupa deschidere, s-a calmat si a saltat din nou inainte de finalul sedintei, cand s-au cumparat masiv actiuni SIF2 si SIF5.

Una din cele mai lichide actiuni de la prima categorie a fost BRD A- GSG (BRD), datorita unui rulaj de 3,36 milioane RON. Insa actiunea BRD s-a remarcat astazi mai mult prin crestere cursului, inca de la deschidere. Astfel, in cea mai mare parte a sedintei tranzactiile se efectuau in jurul unui curs de 17,6 RON/actiune, cu circa 3% mai mare decat vineri, pentru ca in ultima ora sa se intensifice ordinele de cumparare. Valul de achizitii, insotit si de volume mai mari a dus cursul pana la palierul de 18 RON/actiune, pentru ca la final sa slabeasca sustinerea la cumparare, fapt ce a favorizat scaderea pana la 17,7 RON (+3,5% fata de vineri) pe volume reduse.

Cursul TLV a oscilat intre 1,48 so 1,49 RON/actiune, inchizand la 1,48 lei, la fel ca vineri, iar actiunile BCC au fost suspendate, banca transmitand bursei un convocator de AGA in care, printre altele, propune majorarea capitalului social cu 12,05%, prin capitalizarea rezervelor din profitul net din 2005 (deci actiuni gratuite).

Din sectorul petrolier iese in evidenta astazi Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), titlu vizibil afectat de starea de nesiguranta data de ancheta lui Dinu Patriciu, mai exact de asteptarea unui rezultat de la Tribunalul Bucuresti privind cererea Parchetului de arestare preventiva a acestuia. Cursul a scazut chiar de la deschidere, iar dupa o ora deja era atins minimul de 0,0840 RON/actiune. Ulterior s-a mai stabilizat, scaderi mari nu au mai survenit, dar cursul nici nu a trecut de 0,0850 RON. La nivelul de inchidere, de 0,0845 lei noi, RRC inregistreaza o depreciere de 2,9%, iar volumul tranzactionat astazi a fost unul bun, de peste 48,5 milioane de actiuni pe piata principala.

Segmentul farmaceutic s-a remarcat de asemenea in sedinta de astazi, mai ales prin evolutiile antagonice a doua societati de aici. Biofarm Bucuresti (BIO) a continuat scaderea inceputa vineri, dupa anuntul privind blocarea actiunilor initiale ale societatii prin care a fost privatizata. De cealalta parte, Antibiotice Iasi (ATB) a crescut in prima parte a sedintei la 1,45 RON/actiune, cea de-a doua jumatate nu a adus modificari esentiale, astfel ca a inchis tot aici, cu 4,3% mai sus decat vineri.

In segmentul SIF au aparut cresteri inca de la deschidere pentru SIF Moldova (SIF2), SIF Muntenia (SIF4) si SIF Oltenia (SIF5), apoi piata s-a linistit, cotatiile s-au aplatizat, pentru ca la final sa apara o noua presiune la cumparare la SIF2 si SIF5. Astfel, SIF2 a inchis cel mai sus, la 2,44 RON/actiune (+5,2%), iar SIF5 a fost cel mai tranzactionat titlu din piata, cu un rulaj de 4,46 milioane RON, de asemenea inchizand pe o crestere de 4,2%, la 2,74 lei noi.

Adresa : Calea Vitan nr.12, bl. V50 B, parter, ap. 29, sector 3

Telefon : 3224614/3215981

Fax : 3215981

email : office@primet.ro

Pagina internet : www.primet.ro

Investmania.ro - Primesti 10.000 vRON si inveti sa investesti pe Bursa !