Rompetrol vrea sa plateasca datoria catre stat

Vineri, 28 Mai 2010, ora 12:19
1465 citiri
Rompetrol vrea sa plateasca datoria catre stat

Rompetrol Rafinare vrea sa-si majoreze capitalul social cu 450 milioane lei, prin aport in numerar din partea actionarilor, pentru plata unei parti a datoriei catre stat, transmite Mediafax.

Actionarii companiei vor dezbate, la 30 iunie, "Majorarea capitalului printr-un nou aport in numerar intr-un cuantum de pana la 450 milioane lei, aport in numerar special destinat efectuarii de catre societate a unei plati partiale si rascumpararii unei parti corespunzatoare din obligatiunile emise de societate", se arata in convocatorul AGA transmis, joi, de Rompetrol Rafinare, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Operatiunea va fi efectuata prin emisiunea a maxim 4,5 miliarde lei, la valoare nominala de 0,1 lei pe unitate.

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, sustine ca Executivul nu ar fi nevoit sa reduca pensiile mici daca omul de afaceri Dinu Patriciu si-ar plati datoriile catre statul roman, in valoare de 600 de milioane de dolari.

Udrea a mentionat, intr-o emisiune la B1 TV, ca termenul pentru plata datoriei expira toamna aceasta, dar KazMunaiGaz, care a achizitionat de la Dinu Patriciu compania Rompetrol, nu isi poate plati datoria.

"Daca domnul Dinu Patriciu, mentorul si finantatorul domnului Crin Antonescu (...), si-ar plati datoria catre statul roman, de 600 de milioane de dolari, nu ar mai trebui sa taiem pensiile mici", a spus Elena Udrea.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

Directorul financiar al Rompetrol, Dimitri Grigoriev, a declarat la finele lunii aprilie ca grupul KazMunaiGaz, care controleaza Rompetrol, nu va putea plati intreaga datorie catre statul roman, in valoare totala de 2,4 miliarde lei, una dintre solutii fiind restructurarea datoriei pe urmatorii trei-patru ani.

Cele mai recente tranzactii cu actiunile companiei au avut loc la BVB miercuri, la pretul de 0,071 lei pe unitate, in urcare cu 6,77% fata de referinta, cotatie la care capitalizarea companiei este de aproximativ 1,5 miliarde lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#rompetrol, #datorie, #stat , #stiri Dinu Patriciu