Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rompetrol SA, parte responsabila civilmente in dosarul Rompetrol

Rompetrol SA, parte responsabila civilmente in dosarul Rompetrol

Instanta a acceptat, marti, ca societatea Rompetrol SA sa devina parte responsabila civilmente in procesul in care Dinu Patriciu si alte 11 persoane sunt acuzate de mai multe infractiuni economice grave, cerere ce a fost facuta de Ministerul Finantelor Publice.

TMB a ramas, luni, in pronuntare pe aceasta cerere inaintata de Ministerul Finantelor Publice (MFP), prin care s-a solicitat introducerea societatii Rompetrol SA ca parte responsabila civilmente, astfel incat compania sa raspunda in solidar cu inculpatii Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Petrica Grama, in partea din dosarul Rompetrol care se refera la creanta Libia.

Avocatii celor trei inculpati au cerut respingerea cererii MFP ca inadmisibila, deoarece institutia nu ar fi precizat care este legatura de cauzalitate dintre faptele inculpatilor si prejudiciul probabil care se ridica la cifra de peste 85 milioane de dolari.

Ei au mai sustinut ca Ministerul Finantelor Publice nu are calitate procesuala activa pentru a formula o asemenea cerere, intrucat exista un viciu in actele trimise de MFP. Astfel, ministrul Sebastian Vladescu a semnat primele cereri, insa nu si pe cea de-a treia, menita sa vina in completarea celorlalte. Cea din urma poarta doar semnatura unui secretar de stat, fara a se face dovada ca el a fost delegat de ministru in acest sens. "O hartei de acest gen nu valoreaza doi bani. Asta e tot ce se poate obtine de la un minister in care ministrul nu isi asuma nicio responsabilitate! Nu se precizeaza daca persoana respectiva a primit delegare", a declarat in fata instantei Cristian Iordanescu, avocatul lui Dinu Patriciu.

Instanta a decis, luni, ca Ministerul Finantelor are calitate procesuala, insa i-a pus in vedere reprezentantului institutiei sa prezinte o dovada a faptului ca respectivul secretar de stat care a semnat cu bara in locul ministrului Vladescu are imputernicire in acest sens.

Procurorul a declarat ca se impune introducerea in cauza a SC Rompetrol SA ca parte responsabila civilmente pentru a raspunde pentru acea parte din dosar care se refera la creanta Libia, alaturi de Dinu Patriciu si ceilalti doi inculpati, deoarece "paguba produsa apartine bugetului de stat".

Avocatii lui Patriciu au declarat ca introducerea in cauza a Rompetrol SA ar avea consecinte grave asupra imaginii societatii si ar duce la falimentarea ei. "Este cea mai importanta companie din Romania.
Indiferent de existenta sau inexistenta infractiunilor pentru care Dinu Patriciu si Alexandru Bucsa sunt trimisi in judecata, nu trebuie sa sufere altcineva. Acuzatiile se vor dovedi nefondate, insa prejudiciul de imagine al Rompetrol ar duce la falimentarea societatii", a declarat in fata judecatorilor Gheorghe Dragomir, avocatul lui Dinu Patriciu si Alexandru Bucsa.

Un alt motiv pentru care avocatii inculpatilor au cerut neintroducerea in cauza ca parte responsabila civilmente a SC Rompetrol SA este faptul ca prejudiciul creat de capitolul creanta Libia nu este trecut in evidentele contabile ale Ministerului de Finante. "Din 1995 nu a figurat in nicio evidenta a vreunei directii" a declarat avocatul lui Petrica Grama.

La iesirea din sala de judecata, Dinu Patriciu a declarat, pentru NewsIn, ca Ministerul Finantelor Publice a fost prejudiciat indirect prin creanta Libia: "Ministerul nu are nicio legatura, decat indirect, prin impozite si taxe, pe care le-am platit deja" a spus omul de afaceri. "Ar fi o imensa greseala, atata timp cat invinuit sunt eu. Si eu am cu ce plati", a continuat acesta.

Reamintim ca procurorii DIICOT au trimis in instanta, in 8 septembrie, prima parte a dosarului Rompetrol, referitoare la creanta Libia si manipularea pietei de capital, in care sunt inculpate 12 persoane.
Petrica Grama si Alexandru Bucsa sunt acuzati in partea de dosar ce se refera la creanta Libia, adica la aproximativ 90 de milioane de dolari despre care procurorii sun ca au intrat ilegal in conturile Rompetrol, in loc sa ajunga la bugetul de stat.

Alexandru Bucsa, vicepresedinte The Rompetrol G roup Olanda, este judecat pentru complicitate la delapidare - constand in aceea ca, in calitatea sa de administrator si director economic la SC Rompetrol SA, spun procurorii, l-a ajutat pe Dinu Patriciu sa isi insuseasca, in cursul anului 2001, suma de 75 milioane dolari rezultata din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat, suma pe care a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda. De asemenea, el este acuzat si de complicitate la spalarea de bani - constand in aceea ca, in aceeasi perioada, l-a ajutat pe Dinu Patriciu sa transfere in mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, in suma de 15 milioane dolari, pe care le administra in baza Acordului EPSA, prin incheierea contractului de novatie intre firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intentia de a ascunde si disimula originea ilicita a acestora. Nu in ultimul rand, el rasunde in fata instantei si pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, intrucat in cursul anului 2001 s-a asociat cu Dinu Patriciu, Philip George Stephenson, Pterica Grama si John Hamilton Works, in vederea savarsirii infractiunilor de delapidare si spalare de bani.

Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare, doearece in calitate sa de director al Directiei Generale a Bugetului de Stat din cadrul Ministerului Finantelor Publice, l-a ajutat pe Dinu Patriciu, care avea calitatea de administrator la SC Rompetrol SA, sa-si insuseasca suma de 85 milioane dolari izvorata din Acordul EPSA si cuvenita, conform prevederilor legale in vigoare, bugetului de stat, si pe care apoi a traficat-o in interesul Rompetrol International Ltd si The Rompetrol Group BVB Olanda, prin omiterea analizarii efectelor juridice a notificarii adresate Ministerului Finantelor Publice la data de 16 decembrie 1999 si disparitia efectiva a inscrisului. Si el este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1382 ori