Rompetrol, interesata in continuare de privatizarea companiei petroliere NIS

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 15:28
1176 citiri
Rompetrol, interesata in continuare de privatizarea companiei petroliere NIS

Rompetrol este in continuare interesata de privatizarea companiei petroliere NIS din Serbia, iar proiectul de construire a oleoductului Constanta-Trieste este viabil doar in conditiile in care aceasta companie este privatizata, a declarat presedintele Rompetrol Dinu Patriciu, citat de NewsIn.

"Suntem in continuare interesati de privatizarea NIS, dar deocamdata procesul este stopat", a afirmat Dinu Patriciu.

El a metionat ca Romania ar putea fi un pod intre Est si Vest si ar trebui sa valorifice acest avantaj.

"Cu ceva timp in urma am declarat ca proiectul gazoductului Nabucco este o utopie pentru ca stiam ca exista proiectul concurent South Stream si am sperat ca va fi urgentata alternativa din care Romania ar fi avut de castigat", a spus Patriciu.

The Rompetrol Group NV a anuntat, in urma cu un an, ca a inaintat autoritatilor sarbe o scrisoare in care isi exprima intentia de a participa la privatizarea companiei Naftna Industrija Srbije.

Serbia a incredintat marti Rusiei un rol major in economia sa, aproband un acord cu Gazprom "pentru cooperarea in domeniul industriei petrolului si gazului", potrivit unui comunicat al guvernului sarb, citat de AFP.

Acordul va permite semnarea contractelor pentru construirea unei conducte de gaz care sa treaca prin sudul Serbiei si a unui depozit de gaz subteran la Banatski dvor (nord), dar si "vanzarea si dezvoltarea companiei petroliere sarbe, NIS", se preciza in comunicat.

In decembrie, Gazprom a oferit 400 de milioane de euro pentru pachetul de 51% din actiunile NIS, singura companie petroliera publica din Serbia, angajandu-se in acelasi timp sa investeasca 500 de milioane de euro.

Gazprom promisese deja ca va coopta Serbia in proiectul South Stream, care va transporta gaz rusesc spre Europa Centrala si de Sud pe sub Marea Neagra. Un acord pentru trecerea conductei South Stream prin Bulgaria a fost semnat vineri la Sofia, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin.

"Rompetrol anticipeaza ca va castiga licitatia pentru privatizarea companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS), mizand pe similitudinile dintre cele doua societati si pe un pret foarte bun pe care il va oferi", declara in ianuarie 2007 agentiei NewsIn Dinu Patriciu.

"Intre cele doua companii (Rompetrol si NIS, n.red.) exista niste sinergii care ne califica sa achizitionam noi societatea", a spus Patriciu. Astfel, atat rafinaria Petromidia, cat si cea din Pancevo, detinuta de NIS, au acces direct la Dunare, ceea ce face posibil schimbul de produse si subproduse petroliere si ofera rafinariei sarbe o cale de a accede pe pietele de export, a argumentat presedintele Rompetrol. Mai mult, cea de-a doua rafinarie a grupului NIS, de la Novi Sad, are caracteristici apropiate de Vega Ploiesti, cu un potential deosebit pentru realizarea de produse chimice de nisa. in acelasi timp, din punctul de vedere al distributiei, rafinaria de la Pancevo este producatorul ideal pentru a alimenta piata din Vestul Romaniei, a adaugat Particiu.

El sublinia ca fiind "singura companie petroliera ramasa neprivatizata in Balcani", NIS reprezinta o prima tinta pentru Rompetrol. intrebat ce alta tinta ar mai putea avea grupul in Europa in cazul in care nu va prelua NIS, omul de afaceri a spus ca niciuna, deoarece este sigur ca Rompetrol va castiga licitatia.

Dinu Patriciu aprecia ca structura similara a Rompetrol si NIS va determina guvernul sarb sa prefere grupul sau in fata unor competitori ca OMV sau MOL.

Compania petroliera NIS Serbia detine rafinarii la Pancevo, Novi Sad si Belgrad.

BloombizA A A A A A A A A A A 

(Sursa: NewsIn)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...