RFI: Invitatul zilei - Invitat Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol

Miercuri, 29 August 2007, ora 13:47
1268 citiri

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 28 august 2007 - Cel mai important eveniment din ultimele 24 de ore: Dinu Patriciu a vandut trei sferturi din actiunile Rompetrol pentru 2,7 miliarde de dolari. Cumparatorul este compania petroliera de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, care in urma cu cateva luni si-a anuntat intentia de a intra pe piata europeana. Firma Rompetrol Holding, controlata de Dinu Patriciu, va pastra 25% din actiunile grupului, iar omul de afaceri roman va ramane presedinte director general al concernului. Intr-un interviu acordat RFI, Dinu Patriciu sustine ca tranzactia pe care a facut-o cu compania kazaha va avea efecte benefice atat pentru economia romaneasca, cat si pentru consumatorul roman. Dinu Patriciu este prezent la rubrica "Invitatul zilei".

Reporter: Domnule Patriciu, asadar tranzactia anului, ati vandut 75% din actiunile Rompetrol contra sumei de 2,7 miliarde de dolari. V-as intreba, in primul rand, de ce v-ati hotarat sa vindeti si de ce atat de mult?

Dinu Patriciu: Este vorba mai putin de o vanzare, cat de o asociere intre doi parteneri, care fiecare vine cu atuurile lui in aceasta asociere. Pe de o parte, materii prime si resurse financiare, pe de alta parte, capacitate manageriala a unei echipe legate intr-o crestere grea si, de asemenea, resurse financiare. Scopul acestei tranzactii este acela de a dezvolta in continuare Rompetrol ca o societate romaneasca si condusa de romani.

Reporter: Domnule Patriciu, compania kazaha KazMunaiGaz este puternic legata economic de cel mai important concern energetic, gigantul rus Gazprom. Cum se impaca vanzarea celor 75% din actiunile Rompetrol cu intentia de reducere a dependentei de resursele energetice rusesti? Prin aceasta vanzare, practic, nu se faciliteaza in vreun fel accesul companiei rusesti la Rompetrol?

Dinu Patriciu: Daca conducta Nabucco pentru gaze care aduce gaze din Asia Centrala este considerata o alternativa la dependenta fata de resursele rusesti, acesta este un Nabucco in domeniul titeiului, reduce dependenta fata de resursele rusesti, chiar daca este vorba de o tara desprinsa din fosta Uniune Sovietica. Noi, din pacate, Romania, societatea romaneasca are o perceptie care are, evident, cauzele ei, putin totalitara asupra a tot ceea ce este la est de noi. Nu tot ceea ce este la est de noi inseamna Rusia. Kazahstanul, in nici un caz. De altfel, influenta occidentala in Kazahstan este extrem de puternica, atata vreme cat acolo se afla mari firme petroliere si concerne care opereaza nu numai in industria petroliera, ci si in multe altele.

Reporter: V-as intreba, domnule Patriciu, urmeaza un pas important - Comisia Europeana urmeaza sa isi dea avizul. Care credeti ca va fi pozitia oficialilor europeni?

Dinu Patriciu: Asa cum se arata si in comunicatul oficial al celor doua companii, sunt convins ca va fi aprobata cu entuziasm pentru ca este un pod energetic intre resursele Asiei Centrale si UE, este o alternativa la dependenta energetica fata de Rusia.

Reporter: Apreciati ca ati obtinut un pret bun, un pret corect 2,7 miliarde de dolari? Analistii economici spuneau ca este chiar mult mai mult decat valoarea la care a fost apreciata compania.

Dinu Patriciu: Compania a fost apreciata la 3,6 miliarde de dolari ca valoare a intreprinderii, iar eu nu am vorbit de pret nici o clipa. Cred ca pretul este un pret normal, pe care piata l-a stabilit, pentru ca el a fost obtinut in urma unei licitatii /.../, organizata de Banca de Investitii Morgan Stanley, la care au participat multe alte fonduri de investitii si companii.

Reporter: Cand spuneti ca nu ati vorbit de pret faceti referire la faptul ca nu confirmati valoarea aceasta de 2,7 miliarde de dolari?

Dinu Patriciu: Fac referire la faptul ca prin comunicatul comun al celor doua companii a fost comunicata doar valoarea intreprinderii - 3,6 miliarde de dolari - iar eu nu pot sa fac niciun fel de alte afirmatii care /.../ confidentiale.

Reporter: Domnule Patriciu, cum va arata in continuare organigrama companiei, ce functii veti ocupa pe mai departe?

Dinu Patriciu: Aceleasi ca si pana acum, presedinte si director general al companiei.

Reporter: Nu este clar, deocamdata, cum rezolva contractul de vanzare-cumparare chestiunea datoriilor pe care Rompetrol le are de achitat catre statul roman.

Dinu Patriciu: Rompetrol nu are datorii catre statul roman, Rompetrol a emis obligatiuni scadente in 2010. Este foarte clar ca la scadenta vor fi fie platite, fie convertite.

Reporter: O ultima intrebare: sunteti, practic, cel mai bogat roman, veti intra in topul Forbes. ati putea sa ne spuneti ce veti face cu banii?

Dinu Patriciu: Da, ii voi investi in Romania mare parte dintre ei. O parte a acestor bani va merge catre fundatia care imi poarta numele, care va acorda burse pentru elevi si studenti, si masterat si strainatate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...