Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patriciu vinde 24% din actiunile Rompetrol

Patriciu vinde 24% din actiunile Rompetrol
Rompetrol va vinde, pana la sfarsitul lunii martie, intre 10 si 24% din actiuni prin intermediul unei banci de investitii, a declarat, miercuri, in cadrul unui interviu la The Money Channel, presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu.

Acesta a aratat ca banii proveniti din acaesta tranzactie vor fi folositi pentru investitii si pentru dezvoltarea in exterior a grupului. Patriciu a spus ca nu poate dezvalui numele celor interesati de aceasta achizitie, dar ca pana la finele primului trimestru, tranzactia se va finaliza.

De asemenea, presedintele Grupului Rompetrol a afirmat ca Rompetrol pregateste listarea unui pachet de actiuni pe Bursa din Londra, la orizontul anilor 2008-2010.

El a mai spus ca aproape 35% din cifra de afaceri a Grupului Rompetrol, inregistrata in 2006, a fost acoperita de Dyneff. "Anul 2006 a fost un an foarte greu, pentru ca, in general, contextul de piata s-a schimbat, iar marjele de rafinare au scazut", a afimat presedintele Grupului Rompetrol. Acesta a mai aratat ca, anul trecut, preturile la utilitati au crescut foarte mult si ca s-a schimbat raportul leu-dolar, fapt care a dezavantajat compania sa. Potrivit lui Patriciu, 80% din cheltuieli reprezinta costuri materia prima, iar aceasta se vinde in dolari.

"Pretul petrolului nu ne afecteaza. Ce ne afecteaza sunt momentele de scadere a marjelor, iar marjele au scazut foarte putin", a explicat reprezentantul Rompetrol.

Desi nu a dorit sa furnizeze informatii despre rezultatele financiare ale Rompetrol pe anul trecut, cu o zi inainte de momentul prezentarii oficiale, Dinu Patriciu a spus ca "investitorii nu trebuie sa se astepte la surprize". El a mai aratat ca, in opinia sa, actiunea Rompetrol este afectata de "incarcaturi judiciare" si ca "se va aseza acolo unde ii este locul" cand se va termina procesul.

Grupul Rompetrol a inregistrat dupa primele noua luni ale lui 2006 o pierdere neta de 3 milioane de dolari, la o cifra de afaceri consolidata de 4,28 miliarde de dolari, mai mult decat dublul celei din perioada similara a anului trecut. Dupa cel de-al treilea semestru, profitul operational consolidat (EBITDA) a atins 125 de milioane dolari.

In perioada iulie-septembrie, EBITDA consolidat al Grupului Rompetrol a inregistrat o crestere de 16% comparativ cu trimestrul trei al anului trecut, ajungand la 64 milioane dolari, ca urmare a achizitiei companiei Dyneff. Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului in Romania, a inregistrat dupa primele trei trimestre ale lui 2006, o pierdere neta de aproape sase miloane de dolari, la o cifra de afaceri consolidata de aproape doua miliarde dolari, cu 15% mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Profitul operational al companiei cotate pe Bursa de Valori Bucuresti a fost de 95 milioane de dolari, nivel redus fata de cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, cand conditiile de piata au fost mult mai bune si profitul operational s-a cifrat la 151 milioane de dolari.

Toate datele financiare prezentate de Grupul Rompetrol sunt calculate in conformitate cu standardele internationale de contabilitate.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 821 ori