Patriciu si Timis, singurii romani din topul miliardarilor lumii

Joi, 10 Martie 2011, ora 12:21
2931 citiri
Patriciu si Timis, singurii romani din topul miliardarilor lumii

Dinu Patriciu se mentine anul acesta in clasamentul miliardarilor lumii intocmit de Forbes, in care apare in premiera si omul de afaceri Frank Timis si in care nu mai figureaza, ca anul trecut, Ion Tiriac si Ioan Niculae.

Cel mai bogat dintre romani este Dinu Patriciu, a carui avere a fost estimata la aceeasi valoare ca in urma cu un an: 2,2 miliarde de dolari. In 2009, Patriciu figura in clasament cu 1,8 miliarde de dolari, iar in 2008 averea lui era evaluata la 2,5 miliarde de dolari.

Anul acesta, Dinu Patriciu ocupa locul 540 in clasamentul miliardarilor lumii, spre deosebire de 2010, cand figura pe locul 437. Topul actual cuprinde 1.210 de miliardari, a caror avere insumeaza 4,5 trilioane de dolari.

Forbes precizeaza ca Dinu Patriciu, in varsta de 60 de ani, si-a folosit capitalul obtinut din vanzarea Rompetrol catre compania Kazmunaigaz din Kazahstan, pentru a se extinde in afaceri cu energie, imobiliare, precum si in retail.

Compania Marexin, controlata de Patriciu, intentioneaza sa cheltuiasca pana la un miliard de dolari pentru explorari de petrol si gaze in Marea Neagra. Patriciu a dezvoltat reteaua de magazine Mic.ro, a cumparat lantul de hypermarket-uri Minimax si agentia de pariuri sportive Bet-Caffe.

Detine trustul media Adevarul Holding, care publica revista Forbes Romania, sub licenta Forbes Media LLC.

Frank (Vasile) Timis, 47 de ani, apare pentru prima data pe lista miliardarilor lumii, pe locul 1057, in urma investitiilor pe care le-a facut in actiuni la trei companii publice: African Minerals, African Petroleum Corp. si International Petroleum.

Companiile sale extrag titei si gaze naturale in estul Kazahstanului.

African Petroleum Corp. si International Petroleum sunt listate la Bursa din Australia. Timis s-a nascut in Romania si a inceput sa lucreze in industria miniera din Australia de Vest, la varsta de 16 ani.

Rezident la Londra, are un trecut controversat; compania sa Regal Petroleum, listata la Bursa din Londra, a fost amendata de autoritatile britanice cu aproape un milion de dolari, in 2009, pentru emiterea unor declaratii de inducere in eroare cu privire la rezervele sale de petrol. Timis detine doua avioane Bombardier Challenger 604, mai noteaza Forbes.

#oameni de afaceri, #patriciu, #timis, #top forbes, #top miliardari , #stiri Dinu Patriciu