Patriciu: Rezervele din Marea Neagra sunt o diversiune

Luni, 09 Februarie 2009, ora 10:20
4069 citiri
Patriciu: Rezervele din Marea Neagra sunt o diversiune

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a afirmat, sambata seara, ca ca este o diversiune in privinta rezervelor de gaze si titei din Marea Neagra, in care se vand iluzii.

"Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, ca acolo ar fi gaze si titei. Dupa decizia de la Haga ne-am bucurat cu totii, apoi ni s-au vandut iluzii, apoi a fost cineva acuzat. Acuzatia este cu atat mai falsa cu cat acolo cea mai mare parte a concesiunilor o are Petrom, de circa 4.000 kilometri patrati", a spus Patriciu, la Realitatea TV.

Patriciu: Sterling face o afacere proasta

El a adaugat ca atunci cand firma Sterling Resources cauta finantare pentru lucrarile din perimetrele pe care le detine in Marea Neagra a avut acces la dosarul acestei companii, dar a decis sa nu investeasca pentru ca nu crede in aceasta afacare.

"Cand Sterling cauta finantare pentru acest proiect, m-am numarat printre cei care au studiat dosarul, dar am decis sa nu investesc pentru ca nu cred in ea. in opinia mea, Sterling face o afacere proasta", a spus Patriciu.

Potrivit lui Patriciu, rezervele de petrol din perimetrele din platoul continental al Marii Negre sunt de 5-10 milioane de tone, iar cele de gaze de 10 miliarde metri cubi. Aceste rezerve, care valoreaza cateva zeci de milioane de dolari, ar putea fi exploatate in decurs de 5-20 de ani.

Romania are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu in Marea Neagra

El a adaugat ca este neadevarat ca rezervele de hidrocarburi ar fi date unei firme, statul avand posibilitatea fie de a primi redevente, fie de a imparti productia, situatie in care ar trebui sa investeasca in lucrari. in opinia sa, alternativa cea mai avantajoasa pentru stat ar fi impartirea productiei. El a afirmat ca nu i se pare o greseala modul in care Guvernul Tariceanu a acordat dreptul de explorare a perimetrelor din Marea Neagra companiei Sterling.

"Statul a stabilit prost redeventele. Nu mi se pare o crima de niciun fel, dimpotriva, mi se pare insa ca redeventele in Romania sunt prea mici si ca este o greseala ca nu se aplica contractele de impartire a productiei", a spus Patriciu.

Potrivit lui Patriciu, Romania are rezerve importante de hidrocarburi, dar nu in Marea Neagra, ci in teritoriul de pe uscat.

El a precizat ca investeste in cercetari in Marea Neagra, zona care il intereseaza din punct de vedere strategic.

"Am bagat zero bani in foraj in Marea Neagra", a spus Patriciu.

Patriciu spune ca nu-l cunoaste personal pe Nicolae Vidu

Patriciu a adaugat ca nu il cunoaste personal pe Nicolae Vidu, dar ca i-a vazut Curriculum Vitae atunci cand cauta administratori pentru Rompetrol Well Services. El a spus ca stia ca Vidu se afla in conflict de interese, pentru ca lucra la o firma cu care Rompetrol avea contracte comerciale, respectiv Midia Resources, subsidiara locala a Sterling Resources, dar l-a acceptat intrucat contractele cu Midia Resources reprezinta doar 1% din cifra de afaceri a Rompetrol Well Services.

Patriciu: Sunt prieten cu Dorin Marian

Intrebat care este legatura sa cu Dorin Marian, fost sef al Cancelariei ex-premierului Calin Popescu Tariceanu, Patriciu a raspuns ca este prieten cu acesta.

"Sunt prieten cu Dorin Marian, care a lucrat in Rompetrol si va lucra cu mine pentru ca este geolog. Nu putem merge pana in panzele albe cu teroria conspiratiei", a spus Patriciu.

Dorin Marian a semnat, alaturi de Tariceanu, ordonanta de urgenta din 2008 a fostului guvern privitoare la contractul cu Sterling Resources.

#afaceri, #insula, #omv, #patriciu, #petrol, #rompetrol, #serpilor , #stiri Dinu Patriciu