Patriciu propune ieftinirea bezinei cu 3.000 de lei

Miercuri, 05 Octombrie 2005, ora 02:38
1067 citiri

Intalnirea de ieri dintre reprezentantii companiilor petroliere din Romania si presedintele Traian Basescu s-ar putea lasa cu o ieftinire spectaculoasa a carburantilor. Deja, presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a anuntat o posibila scadere a preturilor cu 8-9%, in cazul in care autoritatile statului vor lua in considerare cateva propuneri venite din partea companiei pe care o detine si care stau, aproape integral, la mana statului. Practic, benzina ar putea fi, astfel, cu peste 3.000 lei mai ieftina.

Patriciu a spus ca o prima solutie prezentata in cadrul intalnirii este operarea de catre Rompetrol Rafinare a conductelor dintre Midia si Constanta, ceea ce ar elimina costurile suplimentare determinate de pierderile si furturile de petrol inregistrate pe acest traseu. De asemenea, seful Rompetrol a afirmat ca pentru reducerea preturilor este necesara micsorarea costurilor de transport si distributie a energiei la un nivel comparabil cu cel din UE. In prezent, pretul practicat pe piata europeana este de 2-2,5 euro/MW, in timp ce in Romania acesta se ridica la 13 dolari/MW. Seful Rompetrol mai considera ca trebuie luate masuri privind egalizarea accizelor la benzina si motorina, intarirea normelor de autorizare a depozitelor fiscale si combaterea evaziunii fiscale.

Petrom, fortata sa ieftineasca

Dinu Patriciu nu a fost singurul reprezentant al companiilor petroliere prezente ieri la intalnirea pe care Basescu a convocat-o cu scopul ca acestia sa vina cu solutii pentru ca vanzarile de produse petroliere in plan intern si la export, precum si preturile sa tina seama de faptul ca Romania este o tara cu resurse de titei cu un cost scazut la extractie. Numai ca reprezentantii Petrom, Lukoil si Rafo s-au aratat rezervati in a face declaratii referitoare la rezultatul intalnirii cu seful statului.

Nici Traian Basescu nu s-a aratat mai dornic de a face declaratii presei. Intr-un comunicat remis de Palatul Cotroceni se arata ca "presedintele a apreciat atitudinea pozitiva a companiilor petroliere in abordarea problemelor interne generate de cresterea preturilor la titei pe piata internationalaA". "Presedintele Basescu a salutat propunerile societatilor petroliere, exprimandu-si increderea ca acestea vor fi analizate de GuvernA", mai precizeaza comunicatul.

Declaratiile lui Patriciu vor influenta piata

Declaratia-soc a presedintelui Rompetrol ar putea avea influente puternice pe piata petroliera. Daca Rompetrol poate face aceasta oferta de a iefini carburantii cu peste 3.000 lei, in conditiile in care rafineaza numai titei din import - care este mult mai scump decat cel intern - atunci Petrom, care lucreaza in proportie de 80% cu petrol din rezerva nationala, ar putea sa reduca si mai mult preturile. Acest lucru dovedeste, de altfel, ca Petrom a tinut preturile ridicate in mod nejustificat.

De cand a fost preluata de OMV, Petrom a majorat preturile succesiv, fapt care a dus la o crestere de peste sase ori a profitului companiei. Chiar daca prelucreaza cu preponderenta titei romanesc ieftin, Petrom justifica fiecare scumpire prin faptul ca au crescut cotatiile pe piata mondiala a titeiului.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...