Patriciu: Leul este o moneda falsa

Marti, 18 August 2009, ora 11:37
3071 citiri
Patriciu: Leul este o moneda falsa

Dinu Patriciu considera ca Romania ar trebui sa adopte cat mai repede moneda unica europeana si a enumerat cateva masuri pentru stimularea economiei.

 

Omul de afaceri Dinu Patriciu apreciaza ca leul nu are nicio legatura cu economia reala si ca este o moneda falsa. In plus, cursul monedei nationale este rezultatul speculatiei. Din aceast cauza miliardarul roman consdera ca Romania ar trebui sa adere imediat la zona euro, si sa fixeze cursul fata de moneda europeana.

Euro vs Dolar

Printre avantajele adoptarii monedei unice europene, Dinu Patriciu a subliniat faptul ca Romania are cheltuieli externe legate de dolar, si ca ar statul roman ar profita daca moneda americana s-ar devaloriza in raport cu euro.

Pe de alta parte, circa 70% din exporturile Romaniei sunt in euro, si avem acelasi risc ca orice alta tara europeana legat de importul de materii prime si materii prime energetice, a explicat Patriciu.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

"Cu ceva vreme in urma spuneam ca pana la sfarsitul anului caderea economica va fi intre 7 si 10%, si ea este azi 8,8%. Tot atunci spuneam ca spre sfarsitul anului cursul ar trebui sa fie 4,7 - 4,8 lei pentru un euro.", a spus miliardarul roman, intr-un interviu acordat Adevarul.

Cota unica trebuie scazuta la 10%, iar TVA la 15%

Dinu Patriciu crede ca reducerea cotei unice la 10% si scaderea impozitarii, atat a celei directe, cat si a celei indirecte, sunt masuri economice pe care Executivul trebuie sa le adopte.

TVA-ul trebuie diminuat la 15%, pentru capitalizarea firmelor, si nu pentru scaderea preturilor, a spus Patriciu. In opinia acestuia, Trezoreria Statului ar trebui sa introduca si bancile pentru acceptarea platii in instrumente financiare, si nu numai in lichiditati, care decapiteaza firmele.

Referitor la cota unica de impozitare, omul de afaceri a explicat ca singurul criteriu de care ar trebui sa se tina cont este competitia in care orice stat se afla cu vecinii sai. Asadar, cota unica ar trebui diminuata la 10%, intrucat statul roman nu isi permite sa fie mai putin atragator, in competitia pentru capital si noi contribuabili.

#dolar, #euro, #europeana, #leu, #moneda, #patriciu , #stiri Dinu Patriciu