Patriciu: Andrei Tinu nu are cum sa dea in judecata Adevarul

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 01:16
1866 citiri
Patriciu: Andrei Tinu nu are cum sa dea in judecata Adevarul

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, ca Andrei Tinu nu poate actiona in instanta societatea Adevarul, precizand ca fiul jurnalistului Dumitru Tinu nu are niciun fel de sansa intr-un astfel de proces. 

"Noi (Adevarul - nr) am fost scosi de catre tribunal din acest proces, e o decizie irevocabila si definitiva de acum trei ani. Andrei Iucinu nu are niciun fel de sansa, i-a fost rezervata partea lui in actiuni conform legii sucesiunii. Si le poate lua de la sora lui cand doreste, si daca doreste sora lui sa i le dea. Adevarul este scos complet din aceasta poveste de catre tribunal", a sustinut Dinu Patriciu.

El a mai spus ca actiunea lui Andrei Tinu este o chestiune intre rude, iar societatea Adevarul nu are nicio legatura cu un astfel de proces.

"Nu are cum sa dea in judecata Adevarul pentru ca exista o hotarare definitiva si irevocabila prin care societatea Adevarul nu are niciun fel de legatura cu aceasta actiune, este o chestiune intre rude", a conchis Patriciu.

Andrei Tinu le-a dat in judecata pe Anna-Maria si Tamara Tinu, dar si SC Adevarul SA si SC DP Holding, urmand ca Judecatoria sectorului 3 a Capitalei sa stabileasca data inceperii dezbaterilor in acest caz.

Andrei Tinu, fiul jurnalistului Dumitru Tinu, cere instantei sa constate ca masa de partaj se compune din 565.279 de actiuni nominative, in valoare nominala de 0,5 lei, ce reprezinta 80,673 la suta din capitalul SC Adevarul SA.

Totodata, reclamantul sustine ca el si sora sa, Anna-Maria (fiica lui Tamara si Dumitru Tinu), sunt singurii mostenitori asupra acestor actiuni. De asemenea, Andrei Tinu cere si o cota parte dintr-un apartament in valoare de 445.995 de lei, parte dintr-un teren din Breaza, in valoare de 44.265 de lei, si jumatate din valoarea autoturismului Volvo al tatalui sau.

Mai mult, Andrei Tinu mai cere jumatate din 34.501.486.448 de lei (aproape 820.000 de euro) reprezentand cota de 80,673 la suta din beneficiile incasate de la SC Adevarul SA, din 2003 si pana in 2005, de catre Anna-Maria Tinu, asa cum reiese din documentele contabile.

Andrei Tinu arata ca, pentru a preintampina acte juridice de fraudare a drepturilor sale, a formulat notificari publice si judecatoresti catre conducerea si actionariatul SC Adevarul SA si catre Anna-Maria si Tamara Tinu si a depus chiar o cerere de opozitie la Registrul Comertului.

El sustine ca Anna-Maria Tinu nu avea dreptul de a instraina actiunile altei persoane, din cauza ca actiunile erau si sunt indivizibile si nu se puteau legal instraina decat cu acordul tuturor mostenitorilor, arogandu-si mai multe drepturi decat a avut si are.

De asemenea, Andrei Tinu apreciaza ca instrainarea actiunilor Adevarul este nula, acuzand partile ca au fost de rea-credinta. "Drept urmare, cele 565.279 actiuni se vor include la masa de partaj succesoral ca si cand transferul lor nu s-ar fi efectuat.

Din aceste actiuni dreptul meu se intinde asupra a jumatate din numarul lor si jumatate din cota de 80,673 la suta", se mai arata in documentul citat.

Pana sa transmita actiunile, Anna-Maria Tinu ar fi incasat profitul de la SC Adevarul SA, intre 2003 si 2005 42.767.080.000 lei adica peste 1.000.000 de euro, astfel ca Andrei Tinu cere ca sora sa sa aduca 80,673 la suta din aceasta suma, adica aproape 820.000 de euro, "instanta urmand a obliga parata la plata a jumatate catre subsemnatul".

"Mentionez ca inainte de a introduce prezenta actiune, am notificat din nou partile pentru a rezolva amiabil partajul, dar s-a refuzat medierea", mai arata Andrei Tinu in cererea de chemare in judecata.

Andrei Iucinu Tinu - fiul nelegitim al ziaristului Dumitru Tinu care a decedat intr-un accident rutier - are dreptul la trei optimi din actiunile ziarului "Adevarul", potrivit unei decizii din 29 martie, a Tribunalului Bucuresti, care a respins contestatia fiicei si sotiei jurnalistului.

Judecatoria sectorului 3 Bucuresti a decis, in noiembrie 2008, ca Andrei Iucinu are dreptul sa primeasca 3/8 din actiunile cotidianului "Adevarul", instanta desfiintand certificatul de mostenitor obtinut de Ana Maria Tinu.

In 25 iulie 2006, grupul Rompetrol, detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni de la Ana Maria Tinu. In prezent, Rompetrol detine 60 la suta din actiunile "Adevarul", iar Ana Maria Tinu controleaza 24 la suta din capital.

Andrei Iucinu a contestat aceasta tranzactie, insa nu a obtinut anularea acestui contract de vanzare-cumparare.

Printr-o sentinta judecatoreasca, fiul lui Dumitru Tinu a obtinut insa, in martie 2007, blocarea vanzarii bunurilor familiei lui Dumitru Tinu, inclusiv a pachetului de 24 la suta din actiunile de la cotidianul Adevarul, pana la stabilirea definitiva a paternitatii lui Andrei Iucinu.

Intre timp, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, printr-o sentinta definitiva, ca Andrei Iucinu este fiul lui Dumitru Tinu.

Instanta a admis cererea lui Andrei Iucinu, care a contestat certificatul de mostenitor ce stabilea ca din masa succesorala formata dintr-un pachet de 80,673 la suta din actiunile la SC Adevarul SA, intreaga mostenire sa revina Anei Maria Tinu, dupa ce Tamara Tinu, sotia lui Dumitru Tinu, a renuntat la partea sa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Vezi aici detalii despre uși de interior cu geam - unde sunt perfect integrate?
Indiferent că sunt de interior sau de exterior, cu geam sau fără, ușile de interior reprezintă un element definitoriu pentru siguranța și confortul casei tale. Când vine vorba despre...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#adevarul, #dinu patriciu, #rompetrol , #stiri Dinu Patriciu