Ion Sturza, posibil candidat la presedintia R. Moldova, a demisionat de la Rompetrol

Vineri, 14 August 2009, ora 13:36
1638 citiri
Ion Sturza, posibil candidat la presedintia R. Moldova, a demisionat de la Rompetrol

Ion Sturza, fost premier moldovean in anii 1999-2000, si-a dat demisia din functia de director-adjunct al grupului Rompetrol si de la 1 septembrie isi va incheia activitatea in functia pe care o detine in conducerea companiei.

Anuntul este continut in publicatia Premium a grupului Rompetrol pentru lunile iulie-august. Ion Sturza a declarat pentru NewsIn ca demisia sa din functia de director-adjunct nu inseamna si retragerea din grupul petrolier, el ramanand actionar in companie si continuand sa gestioneze mai multe proiecte in cadrul grupului petrolier.

"Asa a fost intelegerea noastra cu partenerii din Kazahstan la momentul vanzarii pachetului majoritar de actiuni - ca voi ramane sa gestionez afacerile companiei pentru perioada de tranzitie de doi ani. Aceasta perioada se va incheia la 1 septembrie si noul proprietar urmeaza sa-si instaleze acum propria conducere. In ceea ce ma priveste, ma voi axa pe viitor pe mai multe proiecte personale, inclusiv in cadrul grupului si in comun cu Dinu Patriciu. Diferenta va consta doar in faptul ca nu voi mai face parte din echipa operationala a Rompetrol", a declarat Ion Sturza.

Anuntul despre plecarea lui Ion Sturza din functia de ce conducere pe care o detine la Rompetrol vine pe fundalul zvonurilor tot mai insistente, alimentate si de declaratiile unor lideri ai opozitiei de la Chisinau, ca fostului premier ar urma sa i se propuna functia de sef de stat sustinut de coalitia democratica de guvernare constituita dupa alegerile parlamentare din 29 iulie din Republica Moldova.

In urma cu trei zile, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a luat masa cu Ion Sturza intr-un restaurant din Chisinau, dupa ce saptamana trecuta a declarat la o conferinta de presa ca fostul premier ar fi o candidatura foarte buna pentru functia de sef de stat, intrunind toate calitatile necesare. Ion Sturza spune insa ca nu este interesat de politica moldoveneasca si ca are planuri de viitor de alta natura.

"Am dezmintit cred de vreo 30 de ori pana acum acest zvon si am spus ca nu ma intereseaza implicarea in politica moldoveneasca", a declarat Ion Sturza pentru NewsIn. Agentia de stiri Infotag a publicat joi si o declaratie in acest sens din "surse apropiate" lui Dinu Patriciu, care spun ca in opinia miliardarului roman "este prea putin probabil ca Ion Sturza sa vrea sa candideze la functia de presedinte al Moldovei".

Patriciu ar aduce drept argument principal rangul si situatia actuala a lui Sturza, care in ultimii doi ani a condus de facto grupul de companii Rompetrol Group, dirijand personal relatiile economice externe ale holdingului.

"In prezent el a incheiat contracte de miliarde de euro, a stabilit contacte, acorduri si relatii in intreaga lume, iar ruperea acestora nu este dorita nici de holding, nici de Sturza", mentioneaza "sursele din anturajul lui Dinu Patriciu" citate de Infotag, subliniind ca Ion Sturza nu mai este romanticul anilor '90 din secolul XX, ci un om de afaceri prosper de talie internationala.

Potrivit surselor, al doilea motiv la fel de important este situatia financiara personala a lui Sturza, motiv pentru care e prea putin probabil sa fie de acord sa lase ceea ce detine pe alte maini "atat timp cat simte si, mai ales, constientizeaza ca norocul ii surade".

"Pentru Sturza este foarte importanta si activitatea sa filantropica cu care se ocupa in ultimul timp, creand o fundatie care ii poarta numele. Cu banii fundatiei ii ajuta pe copii dotati sa obtina studii in Moldova si in strainatate", au mentionat interlocutorii agentiei.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ion, #rompetrol, #sturza , #stiri Dinu Patriciu