Ion Sturza, omul care a adus kazahii in Romania: O tranzactie ca preluarea Rompetrol nu va mai reusi nimeni

Joi, 20 August 2009, ora 09:50
983 citiri
Ion Sturza, omul care a adus kazahii in Romania: O tranzactie ca preluarea Rompetrol nu va mai reusi nimeni

Preluarea Rompetrol de catre KazMunaiGaz, cel mai mare deal privat din Romania, a tinut de un om: translatorul intre cele doua parti.

Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova si director adjunct al Rompetrol, povesteste, intr-un interviu acordat MONEY.ro, despre cum a tradus fiecareia dintre cele doua parti implicate ce voia sa auda, in asa fel incat tranzactia sa aiba loc.

Acum, la doi ani de la preluare, kazahii vor capitaliza Rompetrol cu 1,5 miliarde de euro, din care prima transa, de 500 de milioane, a venit deja, iar miliardul o va urma in urmatoarele luni.

In momentul in care Dinu Patriciu a decis sa vanda compania pe care a construit-o, s-au format doua echipe de negociere: una destinata tarilor din spatiul sovietic si una pentru tarile din Vest.

Sturza a coordonat prima echipa, iar companiilor vestice au fost abordate de Phil Stephensen si Dinu Patriciu. "Eu am fost mai sceptic vizavi de hedge fonduri, de bancile investitionale, pe care le-am considerat si s-a si dovedit ca sunt niste rechini care au facut ce au facut", spune omul de afaceri. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #companii, #tranzactie , #stiri Dinu Patriciu