Dinu Patriciu: Acordul cu FMI, inceputul sfarsitului pentru Romania

Vineri, 17 Decembrie 2010, ora 11:40
2395 citiri
Dinu Patriciu: Acordul cu FMI, inceputul sfarsitului pentru Romania

Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi seara, in cadrul Galei Romania in 2011, organizata de The Money Channel, ca 2011 va fi inca un an de scadere pentru economia romaneasca, atata timp cat nu va fi relansat consumul, fiind de parere ca acordul incheiat cu FMI a fost "o greseala".

"A fost o cumplita greseala intrarea intr-o relatie cu Fondul Monetar International (FMI), a fost pentru Romania inceputul sfarsitului, a produs conditionari pe care nu le putem indeplini daca crestem economic. Prevad pentru 2011 inca un an de scadere economica, atata vreme cat nu relansam consumul, nu exportul.

Toata lumea exporta, exportam in cea mai mare masura produse semifinite si ne bazam pe materii prime cumparate in dolari. Cu alte cuvinte, suntem extrem de vulnerabili", a precizat Patriciu.

Potrivit acestuia, singurul motor de relansare economica ar fi revenirea consumului.

"Consumul intern este strivit de costurile gigantice ale statului birocratic si de faptul ca am luat aceste imprumuturi cu conditionari proaste si am renuntat la ce orice tara ar fi facut: vanzarea companiilor de stat, a asset-urilor publice, mai agresiv decat Polonia", a adaugat Patriciu.

Acesta reclama, de asemenea, decalajul produs intre oamenii de afaceri si mediul politic, care a ramas "intr-o epoca de piatra a tranzitiei", ceea ce determina o scadere a increderii care blocheaza atat investitiile, cat si consumul.

"S-a produs un decalaj enorm intre oamenii de afaceri si mediul politic, clasa politica a ramas intr-o epoca de piatra a tranzitiei. Increderea este rezultatul perceptiilor.

Perceptia noastra in exterior este foarte proasta, pentru ca ei cred ca nu ne putem guverna singuri.

De aici, conditiile FMI. In Romania se petrece acelasi fenomen ca in intreaga Europa.

Daca in America bancile s-au curatit mai repede, in Europa, bancile ascund sub pres valorile imobiliare sau ale autoritatilor publice locale care, de fapt, au valori mult mai scazute, le ascund sub pres pana ajung sa-si faca provizioanele de care au nevoie", a mai spus Patriciu.

#acord, #economia, #fmi, #dinu patriciu, #romaniei , #stiri Dinu Patriciu