Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Demisie in masa la "Libertatea"

Demisie in masa la "Libertatea"
Un numar de 72 de jurnalisti, sefi de departamente, editori sau redactori din echipa celui mai bine vandut cotidian din Romania, "Libertatea", si-a depus luni demisia din trustul Ringier, potrivit declaratiilor acordate agentiei NewsIn de redactorul-sef demisionar Adrian Halpert.Redactorul-sef Adrian Halpert alaturi de alti 71 de jurnalisti, printre care prim redactorul-sef adjunct Cristian Stancu, majoritatea sefilor de departamente dar si aproape toti cei 40 de corespondenti ai tabloidului, si-au dat luni demisia de la "Libertatea", pentru a "ramane in echipa care a realizat cel mai vandut ziar din Romania", a declarat pentru NewsIn redactorul-sef Adrian Halpert.

Dupa cele 72 de demisii, in redactia "Libertatea" au ramas aproximativ 10 oameni. Demisionarilor de la Bucuresti li se adauga "95% dintre cei 40 de corespondenti", potrivit lui Halpert.

Actualul manager general Ringier Romania, Thomas Landolt, cel care ii va lua locul de la 1 ianuarie 2007, Alexander Theobald si Peter Prior, consultant german al trustului, au organizat o sedinta cu demisionarii de la "Libertatea, in incercarea de a-i determina sa se razgandeasca, dar fara succes, in ciuda unei oferte financiare mai bune, a explicat Halpert.

"Sunt in discutii cu conducerea Ringier de mai multe zile, astazi am facut doar gestul formal al demisiei", a declarat pentru NewsIn, luni, Adrian Halpert, redactor-sef la "Libertatea".

Adrian Halpert a spus ca a semnat "cel putin 72 de demisii" luni, informatie ce confirma zvonurile aparute in presa in ultimele zile potrivit carora mare parte din echipa ziarului cu cel mai mare tiraj din Romania, tabloid detinut de trustul elvetian Ringier, va demisiona pentru a se alatura trustului media pe care il construieste omul de afaceri Dinu Patriciu, patronul holdingului Adevarul SA.

Motivatia demisionarilor este aceea ca "aprecierea conducerii Ringier fata de echipa si de rezultate a lipsit", potrivit lui Halpert. "Mai raman cat mi se cere din partea trustului, dar nu mai mult de 30 de zile, cat este termenul legal", a adaugat redactorul-sef.

Iulian Comanescu, consultant media, a spus ca demisia in bloc de la "Libertatea" il surprinde dar ii si confirma previziuni facute in urma cu trei luni. "Prevazusem acum mai bine de trei luni un exod de oameni din Ringier, dar sunt surprins de ceea ce se intampla la 'Libertatea'. Alte informatii neconfirmate se refera la salarii cu o treime mai mari, oferite de 'Averea' jurnalistilor de la 'Libertatea'", a spus Comanescu.

Analistul media a facut si niste previziuni despre ceea ce se va intampla in continuare in cele doua redactii. " Presupunand ca transferul echipei 'Libertatea' la 'Averea' se adevereste, se pune problema in ce masura va rezista 'Libertatea' fara echipa si in ce masura va performa 'Averea'. Problema se traduce intr-o alta intrebare, e 'Libertatea' un succes Ringier sau unul al echipei care a facut-o? Pot spune ca ziarul este un succes Ringier intr-o masura mai mare decat se crede. Exista oameni despre care nu se stie mai nimic in piata, precum Peter Prior, specialist Ringier in tabloide, care a propus formula actuala a ziarului si, desi noi, la acea vreme, l-am privit la inceput cu o oarecare reticenta, ne-am trezit ca ideile lui - gen o ultima pagina de curiozitati internationale - functioneaza perfect si in Romania", a completat Comanescu.

Surse din presa sustin ca echipa "Libertatea" se va muta fie la "Averea", ziar pentru care Dinu Patriciu a inceput deja negocierile, fie la un alt tabloid ce urmeaza a fi creat de omul de afaceri. "Am discutat cu mai multi investitori. S-ar putea sa fie 'Averea', dar s-ar putea sa fie vorba despre un proiect nou", a precizat Halpert.

Iulian Comanescu spune ca meritul lui Adrian Halpert si al echipei lui este indubitabil in realizarea si pastrarea in top a celui mai bine vandut ziar din Romania. "Tirajul de 250-270 de mii de exemplare vandute al 'Libertatii' e catre o jumatate din totalul ziarelor care se vand in Romania", potrivit lui Comanescu.
Ziarul "Libertatea" este cotidianul cu cel mai mare tiraj din Romania, potrivit datelor Biroului Roman de Audit al Tirajelor (BRAT). In perioada ianuarie-iunie 2006, pentru 153 de aparitii, "Libertatea" a avut un tiraj brut de 49.987.322 de exemplare, din care a vandut 41.375.559 de bucati. Dintre acestea, 35.104.914 reprezinta vanzari la bucata, iar 6.270.645, abonamente.

Cotidianul "Averea", posibila destinatie a echipei tabloidului editat de Ringier, nu este auditat de BRAT.
In structura manageriala a Ringier au intervenit mai multe schimbari, din 7 august 2006. Grupul de presa s-a reorganizat, iar cele 19 produse din portofoliu au fost impartite in sase divizii precum "Ziare bulevard si sportive", "Ziare economice si de referinta", "Publicatii gratuite", "Reviste", "Servicii" sau "Financiar si Administrativ".
Cele mai importante modificari au fost anuntate de trustul elvetian in 25 septembrie, cand Ringier a informat ca, de la 1 ianuarie 2007, Thomas Landolt va prelua conducerea operatiunilor Ringier Publishing Switzerland, iar in locul sau va veni Alexander Theobald care va raspunde de Ringier Romania si Ungaria. De la inceputul lunii octombrie, Guenther Graml este noul Director Executiv pe distributie. El a preluat managementul activitatilor de distributie ale companiei Ringier Romania de la Razvan Corneteanu. "Graml va prelua activitatile de distributie de la Razvan Corneteanu, care a construit si dezvoltat unul dintre cele mai bine puse la punct sisteme de distributie de presa din Romania, in conditii de piata deloc facile. Se poate spune ca distributia bine pusa la punct de Razvan si de echipa sa a contribuit esential la dezvoltarea din ultimii ani a afacerii din Romania", preciza un comunicat din 25 septembrie.

Directorul executiv al Diviziei "Ziare bulevard si sportive" din trustul presa Ringier, Razvan Corneteanu, si-a anuntat plecarea in 9 octombrie, iar surse din presa spun ca acesta va primi o pozitie de top in trustul Adevarul SA, condus de Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol Olanda.

Patriciu, patronul holdingului Adevarul SA, detine 60% din actiunile cotidianului "Adevarul" si o licenta pentru un post TV.

Omul de afaceri Radu Budeanu, care controleaza 85% din cotidianul "Averea", prin societatea Media Promo Valores, a declarat luni pentru NewsIn ca este posibil sa incheie, in aceasta saptamana, negocierile cu patronul Adevarul SA pentru vanzarea companiei ce editeaza tabloidul pentru o suma ce ajunge la cateva milioane de euro.NewsIn

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1805 ori