Comisia Europeana da verdictul in cazul KMG-Rompetrol peste 30 de zile

Miercuri, 17 Octombrie 2007, ora 11:37
1088 citiri
Comisia Europeana da verdictul in cazul KMG-Rompetrol peste 30 de zile

Conform purtatorului de cuvant al comisarului pentru concurenta, Neelie Kroes, Comisia Europeana a primit notificarea din partea companiilor KazMunayGaz si Rompetrol privind tranzactia de la sfarsitul lunii august si-si va anunta pana in 20 noiembrie decizia in acest caz, informeaza NewsIn.

Bruxelles-ul a primit notificarea privind achizitionarea de catre compania de stat kazaha KazMunayGaz a 75% din Rompetrol Group, a spus reprezentantul comisarului pentru concurenta.

Jonathan Todd a adaugat ca executivul european a stabilit 20 noiembrie ca data-limita pentru anuntarea deciziei sale.

Notificarea privind tranzactia KazMunayGaz-Rompetrol a fost trimisa la Bruxelles, iar Comisia Europeana are un termen de 25 de zile pentru a da un raspuns, a declarat luni, pentru NewsIn, presedintele Rompetrol Dinu Patriciu, fara sa precizeze cand au fost trimise documentele. "Documentele au fost trimise. Nu stiu exact data, pentru ca avocatii s-au ocupat de aceasta problema, dar nu se pune problema sa fim sanctionati pentru ca nu am notificat Comisia Europena", a spus Patriciu.

Comisarul european pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat recent ca nu se asteapta ca finalizarea tranzactiei Rompetrol-KazMunayGaz sa intampine dificultati din partea autoritatilor de concurenta de la Bruxelles. Potrivit acestuia, atat timp cat actionarii si managementul sunt de acord cu termenii tranzactiei si avand in vedere faptul ca KazMunayGaz are un bun renume, relatia dintre cele doua companii va fi benefica pentru ambele parti.

In cazul unor tranzactii precum Rompetrol-Kazmunaygaz, "companiile trebuie sa-si calculeze cifra de afacere si, in functie de dimensiunile acesteia, sa notifice tranzactia fie Comisiei Europene, fie autoritatilor nationale de concurenta", a explicat pentru NewsIn, la sfarsitul lunii august, Audrey Lemonnier, ofiter de presa la Directoratul pentru Concurenta.

"Comisia Europeana are jurisdictie exclusiva pentru fuziunile dintre companiile a caror cifra de afaceri cumulata la nivel global este de cel putin cinci miliarde euro si au, fiecare separat, o cifra de afaceri obtinuta in interiorul spatiului economic european care depaseste 250 milioane euro", a explicat Lemmonier.

"In cazul in care companiile implicate intr-o fuziune concentreaza intr-o singura tara membra a Uniunii Europene mai mult de doua treimi din cifra de afaceri derulata in UE, fuziunea este examinata de catre autoritatea de concurenta a acelei tari, deoarece aceasta este intr-o pozitie mai buna decat Comisia Europeana pentru a examina efectele potentiale ale fuziunii", a explicat Lemmonier.

The Rompetrol Group NV a afisat in 2006 venituri consolidate de 3,828 miliarde dolari, potrivit in formatiilor din raportul financiar anual al companiei. Potrivit declaratiilor presedintelui TRG, Dinu Patriciu, compania estimeaza pentru 2007 o cifra de afaceri de 7,27 miliarde dolari si un profit operational (EBITDA) de 270 milioane dolari.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.