Care este principala problema a Nabucco?

Marti, 11 August 2009, ora 11:24
1476 citiri
Care este principala problema a Nabucco?

"Euforia" starnita in iulie de semnarea acordului pentru proiectul Nabucco ar putea fi "prematura", iar UE este departe de reducerea dependentei energetice fata de Rusia, principala problema fiind lipsa unui angajament din partea furnizorilor de gaze, considera un expert in securitate energetica.

Aprecierile ii apartin lui Alexandros Petersen, director asociat la Centrul pentru Energie Eurasia de pe langa Consiliul Atlanticului si beneficiar al unei burse "Dinu Patriciu", transmite Mediafax.

Intr-un editorial pentru The Wall Street Journal (WSJ), Petersen subliniaza ca, in pofida progreselor realizate de cele 5 state implicate - Romania, Turcia, Ungaria, Bulgaria si Austria - catre realizarea proiectului Nabucco, care au culminat in luna iulie cu semnarea acordului interguvernamental, niciun exportator de gaze naturale din regiunea Caspica sau din Asia Centrala nu si-a asumat un angajament ferm de furnizare catre consortiul Nabucco.

Inainte de semnarea acordului interguvernamental, pe 13 iulie, la Ankara, Azerbaijanul, considerat unul dintre principalii furnizori ai Nabucco, a incheiat un contract de export cu grupul rus Gazprom, aminteste Petersen.

Oficial, cei 500 milioane de metri cubi de gaze naturale care urmeaza sa fie furnizati anual de Azerbaijan Rusiei in baza acestui contract sunt destinati consumului intern, insa Gazprom poate revinde gazul Europei la preturi "umflate", iar acordul are mai degraba rolul de a "atrage atentia Vestului", tinand cont de volumul redus de gaze, noteaza expertul in securitate energetica.

"Contractul dintre Azerbaijan si Gazprom reprezinta, practic, un avertisment catre Europa. Baku transmite Bruxellesului ca ar putea face afaceri mai avantajoase cu Moscova, daca Europa nu actioneaza mai prompt", se arata in editorialul WSJ.

Astfel, principala problema a Uniunii Europene in ceea ce priveste asigurarea necesarului de gaze naturale pentru proiectul Nabucco este ca nu detine exclusivitate in randul exportatorilor vizati. Pe langa Rusia, gazele din regiunea Caspica si Asia Centrala au trezit interesul Chinei, Indiei si chiar al Iranului - el insusi un exportator important de resurse.

Proiectul Nabucco, proiectat sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din regiunea Caspica si Asia Centrala catre Europa, este dezvoltat de un consortiu la care participa sase companii, cinci din partea statelor de tranzit si un partener strategic german, respectiv Transgaz Medias, Botas (Turcia), OMV (Austria, actionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania).

Constructia Nabucco este programata sa inceapa anul viitor, iar primele transporturi de gaze ar putea avea loc in 2014-2015.

#nabucco, #problema, #gazoduct , #stiri Dinu Patriciu