Bursa da din nou semne de revigorare

Luni, 12 Septembrie 2005, ora 02:28
910 citiri

Ultima saptamana bursiera a fost caracterizata de cresteri ale volumelor tranzactionate, care s-au reflectat la nivelul cotatiilor principalilor emitenti.Astfel, valoarea totala a tranzactiilor perfectate s-a ridicat la 105,6 milioane RON, in crestere cu 14,3% fata de rulajul saptamanii precedente (92,4 milioane RON).

Toti indicii bursieri s-au apreciat saptamana trecuta. Indicele BET, care masoara evolutia celor mai lichide zece companii listate, a crescut cu 1,23%, actiunile au castigat, in medie, 0,34%, iar indicele ROTX listat la Bursa din Viena s-a apreciat cu 3,52%. Cea mai mare crestere, cu 3,97%, a fost resimtita insa de indicele BET - FI, care urmareste evolutia actiunilor celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF).

SIF-urile "au facut legea"

Dupa scaderile de la inceputul saptamanii, cand titlurile SIF au pierdut, in medie, 2,33%, finalul perioadei analizate a adus relansarea tranzactiilor in acest sector. Indicele BET - FI incheia sesiunea de joi in crestere cu aproape 3%, iar valoarea schimburilor cu actiuni SIF se ridica la 17,6 milioane RON (aproximativ 70% din intregul rulaj al Bursei). Cele mai mari volume au fost cumulate in ultima sedinta, cand numai tranzactiile cu titlurile SIF 5 Oltenia au insumat 8,25 milioane RON, iar indicele BET - FI s-a apreciat cu peste 2%. Actiunile SIF au fost cautate si pe piata deal, unde au fost incheiate tranzactii cu pachete 140.000 de actiuni (SIF 2 Moldova), 175.000 de actiuni (SIF 5 Oltenia) si peste 502.500 de actiuni (SIF 4 Muntenia). Tranzactiile speciale din sectorul financiar s-au ridicat, saptamana trecuta, la peste un milion RON.

Banca Transilvania a revenit la tranzactionare

Reluarea la tranzactionare a actiunilor Bancii Transilvania a reprezentat unul dintre evenimentele importante ale saptamanii bursiere trecute. Dupa majorarea capitalului social operata la Bursa de Valori Bucuresti, pe piata au fost aduse la tranzactionare 2,36 miliarde de actiuni, la pretul de 0,1 RON/actiune. Cu toate acestea, nu au fost rulate volume foarte mari. In prima sedinta (miercuri), tranzactiile cu titlurile TLV au fost de 5,60 milioane RON, in sesiunea de joi au scazut la 2,83 milioane RON, iar vineri - la 2,68 milioane RON. Pretul de inchidere a saptamanii trecute a fost de 0,9150 RON/actiune.

Titlurile RRC au terminat la 0,0999 RON/actiune

Anchetarea la Parchet a lui Dinu Patriciu nu a mai avut un efect devastator asupra evolutiei titlurilor din sectorul petrolier. La categoria a doua, Rompetrol Rafinare Constanta si-a castigat, vineri, pozitia a doua in topul Bursei, cu schimburi in valoare totala de 5,24 milioane RON. Titlurile RRC au crescut in ultima sedinta a saptamanii trecute cu 4,06%, incheind la pretul de 0,0999 RON/actiune. Mentionam ca vineri a fost perfectata si o tranzactie cu 31 milioane de actiuni RRC la cursul de 0,1 RON. Volumul total rulat in perioada analizata a fost de 129 milioane de actiuni.

Raluca Bara

Curentul