AIPC este nemultumita de afirmatiile lui Dinu Patriciu cu privire la detinerile indirecte de actiuni

Marti, 14 Iulie 2009, ora 16:26
1561 citiri
AIPC este nemultumita de afirmatiile lui Dinu Patriciu cu privire la detinerile indirecte de actiuni

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) sustine ca omul de afaceri Dinu Patriciu "indeamna la nerespectarea legii" prin declaratiile facute cu ocazia deschiderii sedintei bursiere de luni, cand a apreciat drept "o traznaie a CNVM" instructiunea cu privire la detinerile indirecte, relateaza NewsIn.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a adoptat la mijlocul lunii iunie instructiunea referitoare la detinerile directe si indirecte, prin care orice actionar care are mai mult de 33% din drepturile de vot in cadrul unei companii este obligat sa faca oferta publica de preluare, in termen de 2 luni.

Totodata, investitorii considera ca aprecierile lui Patriciu reflecta o forma de dispret fata de persoanele cu spirit intreprinzator, investitorii pe piata de capital, care au crezut in succesul omului de afaceri si au investit sume semnificative in companiile pe care le-a administrat pana de curand.

"Mai rau, in calitate de persoana initiata si partener de afaceri a grupului KazMunaiGaz, grup ce a fost pus in fata evidentei necesitatii derularii unei oferte de preluare obligatorii pentru Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, dumnealui indeamna la nerespectarea legii", subliniaza reprezentantii AIPC.

Comisia aprobase de principiu la inceputul lunii martie proiectul de instructiune prin care obliga si actionarii care detin in mod indirect participatii mai mari de 33% la o societate sa lanseze oferte publice de preluare.

Ulterior, grupul Rompetrol a solicitat CNVM prelungirea perioadei limita de trimitere a propunerilor si observatiilor, in acord cu prevederile legale.

Totodata, compania petroliera sustinea ca adoptarea in forma actuala a propunerii Comisiei privind detinerile directe si indirecte va avea un impact negativ asupra raporturilor dintre emitentii din Romania si actionarii minoritari.

De asemenea, investitorii s-au aratat neplacut surprinsi de faptul ca Patriciu a catalogat ca fiind "o traznaie a CNVM" emiterea Instructiunii care stabileste tipurile de detineri, AIPC concluzionand ca afirmatia omului de afaceri denota lipsa de informare cu privire la legislatia interna si europeana in ceea ce priveste conditiile de declansare a ofertelor de preluare obligatorii.

"Oare de ce domnul Patriciu prefera sa faca oferte de preluare in Marea Britanie si Germania, iar in ceea ce priveste Romania sa nu se intereseze de obligatiile scadende din 2007 ?", intreaba retoric investitorii de la AIPC. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni, #cnvm, #investitori, #participatii , #stiri Dinu Patriciu