Cu cat s-au redus depozitele bancilor din Romania in primele noua luni ale anului

Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 15:40
2469 citiri
Cu cat s-au redus depozitele bancilor din Romania in primele noua luni ale anului

La sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania a cunoscut o scadere cu aproape 1,4 miliarde lei, corespunzatoare unei variatii trimestriale de -0,5% in termeni nominali, pana la 303,5 miliarde lei.

Scaderi au fost inregistrate atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta. In ceea ce priveste cele doua mari categorii de deponenti - persoane fizice si persoane juridice - valorile totale ale depozitelor acestora au avut evolutii opuse, depozitele populatiei inregistrand o variatie trimestriala pozitiva, in timp ce depozitele persoanelor juridice au avut o dinamica negativa.

La 30 septembrie 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania s-a situat cu 16,4 miliarde lei sub cea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, declinul anual fiind de 5,1% (variatie anuala de -6,9% in termeni reali).

Depozitele in moneda nationala totalizau, la sfarsitul trimestrului III 2013, 155,3 miliarde lei (variatie trimestriala de -0,4% in termeni nominali), detinand o pondere de 51,2% in totalul depozitelor din sistemul bancar din Romania. Declinul depozitelor in lei inregistrat in trimestrul III 2013 a fost determinat in principal de dinamica negativa a valorii depozitelor in lei ale persoanelor juridice, scaderea cu 0,9 miliarde lei neputand fi compensata de cresterea cu 0,3 miliarde lei a depozitelor in lei ale persoanelor fizice.

La 30 septembrie 2013, depozitele in valuta la institutiile de credit din Romania insumau 148,2 echivalent miliarde lei, cu 0,5% sub nivelul de la sfarsitul trimestrului anterior.

Ambele componente ale depozitelor pe monede de denominare au consemnat un declin la

nivelul anului, cu o variatie de -6,3% in cazul depozitelor in lei (-8% in termeni reali), respectiv -3,9% pentru depozitele in valuta (-5,7% in termeni reali).

#depozite banci Romania, #valoare depozite bancare Romania, #depozite lei 2013, #depozite valuta 2013 , #Stiri Depozite