Investitii sigure pe timp de criza. Vezi sfaturile specialistilor

Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 12:10
6985 citiri
Investitii sigure pe timp de criza. Vezi sfaturile specialistilor
Investii pe timp de criza

Cele mai bune locuri in care iti poti pastra banii pe timp de criza sunt depozitele bancare, apreciaza presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania, Steven van Groningen. Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, adauga ca si investitiile la bursa pot fi luate in considerare.

"Intr-o perioada in care lucrurile sunt neclare, trebuie sa iti pui urmatoarea intrebare: esti dispus sa risti si sa pierzi banii? Daca raspunsul tau este nu, atunci trebuie sa te orientezi catre depozitele bancare sau catre fondurile de invesitii cu un grad scazut de risc", spune presedintele Consiliului Investitorilor Straini din Romania, Steven van Groningen.

In opinia sa, "Banii la banca poate ca nu iti aduc un randament mare, dar sunt siguri".

Parerea sa este impartasita si de presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache. Acesta adauga ca "bancile ofera dobanzi rezonabile si bune".

"Mai exista fondurile de investitii, care sunt administrate de manageri de fonduri si care diminueaza riscul de a pierde bani.

Exista investitiile pe piata de capital, care sunt intotdeauna la indemana investitorilor. Dar si aici exista un risc. La bursa avem o paleta larga de instrumente. Sunt produse structurate care presupun un risc ridicat, dar si un castig pe masura.

Sunt investitori care isi asuma un risc mai mare. Instrumentele derivate se adreseaza jucatorilor antrenati", mai explica Stere Farmache, in cadrul unei emisiuni televizate.

Leul, puternic in 2012

Atat van Groningen, cat si Farmache sunt de parere ca anul viitor, trebuie sa mizam pe moneda nationala.

"Leul va fi o moneda de referinta, dar trebuie sa ne uitam la evenimentele pe piata financiara si la ce se intampla in Europa, pentru ca va fi definitoriu", atrage atentia presedintele BVB.

De asemenea, acesta precizeaza ca romanii trebuie sa regandeasca echilibrul dintre economii si consum si mentioneaza ca "inclinatia spre economisire este sanatoasa".

Intrebat de ce BVB a devenit atat de slaba, Stere Farmache a replicat ca "a lipsit un parteneriat puternic cu statul".

"Bursele capata substanta si consistenta prin listarea de companii mari, de interes national, cu capital mare. Nu vrem sa spunem ca mediul privat nu conteaza.

Este important sa avem si companii private, dar pentru a atinge masa critica, avem nevoie de aceste companiii mari, care sa fie cunosscute si in care investitorii sa se implice", a declarat Stere Farmache.

#investitii criza, #depozite bancare investii, #investitii bursa, #bursa stere farmache, #banci van groningen , #Dobanzi depozite