Dobanzile la depozite au continuat sa scada in primul trimestru. Ce urmeaza

Luni, 20 Mai 2013, ora 11:45
2972 citiri
Dobanzile la depozite au continuat sa scada in primul trimestru. Ce urmeaza

Dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent si in primele trei luni din acest an. Scaderea inflatiei si asteptarile privind o calmare a indicelui preturilor de consum, precum si anuntul BNR ca este posibila reducerea in viitorul apropiat a dobanzii de politica monetara, determina bancile sa dimiueze in continuare dobanzile la depozitele in lei.

In acest moment, lichiditatea in piata este suficienta, asadar bancile comerciale isi pot finanta fara probleme nevoile de lei, in conditiile in care soldul creditelor nu creste nici el amenintator pentru a pune presiune pe bilanturile bancilor, a precizat Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.

Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii martie, in jurul nivelului de 5.65%.

In aceste conditii, dobanzile medii la depozite sunt pozitive in termeni reali (dupa scaderea taxei pe dobanda si inflatiei corespunzatoare) si real negative doar pentru un numar redus dintre depozitele oferite de insitutiile bancare, potrivit Efin.ro.

Este mai avantajoasa economisirea in lei

In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,9%, depasind 3,5% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni, astfel ca in acest moment este mai avantajoasa economisirea in lei decat in euro pentru maturitatile de 1 si 3 luni, in timp ce pentru maturitatile mai lungi, depozitele in euro ofera dobanzi mai avantajoase, a adaugat Dragos Cabat.

Volumul depozitelor in lei va ramane relativ constant in perioada urmatoare, daca nu apar surprize neplacute in privinta inflatiei, in timp ce depozitele in euro se vor incadra pe un trend descendent, mai ales in cazul in care leul va continua sa fie puternic in fata monedei unice.

Dobanda medie la depozitele in lei va scadea cu aproximativ 0,05% pe luna, in asteptarea diminuarii dobanzii de politica monetara de catre BNR, in timp ce dobanzile la euro vor scadea cu 0,05 - 0,1% lunar in medie, a conchis Dragos Cabat.

#evolutie dobanzi depozite, #dobanzi depozite lei, #dobanzi depozite euro , #Dobanzi depozite