Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Depozitele pentru copii, plasa de siguranta pentru micutul tau

Depozitele pentru copii, plasa de siguranta pentru micutul tau


Depozitele pentru copii reprezinta o modalitate de a investi in viitorul micutului tau. Poti deschide un cont pe care il poti alimenta oricand, iar anumite banci percep dobanzi mai mari decat la produsele de economisire standard.

Depozitele pentru copii pot fi gasite la majoritatea bancilor de pe piata locala si propun dobanzi atractive pentru sumele depuse. In timp ce la BRD dobanda este usor mai ridicata decat in cazul unui produs de economisire similar, la ING primesti un bonus pentru fiecare trimestru incheiat in care nu ai folosit banii.

La BRD, depozitul pentru copii se numeste Atustart si propune o dobanda fixa, stabilita pentru fiecare trimestru calendaristic. In prezent, beneficiezi de urmatoarele dobanzi: 4,75% pentru economiile in lei, 2,25% pentru cele in dolari si 2,75% pentru euro.

Majoritatea operatiunilor aferente contului Atustart sunt gratuite: nu se percep comisioane pentru deschiderea de cont, depuneri si incasari. Contul Atustart se transforma intr-un cont Atusprint, dupa ce micutul tau implineste 14 ani. Schimbarea ii permite acestuia sa efectueze singur toate operatiunile si sa economiseasca si mai mult.

La deschiderea contului de economii Atustart, BRD vireaza fie 20 lei fie cinci euro sau cinci dolari. Suma minima pentru deschiderea contului este de 100 de dolari. BRD percepe un comision de administrare de 0,7 euro lunar si un comision de administrare cont curent tot de 0,7 euro. De asemenea, pentru fiecare retragere vei taxat cu 0,5% din suma.

Depozitul de la CEC, cel mai nou pe piata

Depozitul pentru copii de la CEC Bank le permite parintilor sa depuna sume de bani in lei sau euro, pe o perioada de 12 luni, cu o dobanda fixa pe intreaga perioada de constituire a depozitului.

Reprezentantii bancii mentioneaza ca parintii pot depune bani in cont si pot face reduceri partiale, pe toata perioada de constituire a depozitului. Valoarea acestuia la constituire este de minimum 500 lei sau 200 de euro, iar pentru depunerile ulterioare suma minima este de 100 lei sau de 50 euro.

Dobanda anuala bonificata va fi egala cu dobanda standard de la depozitele la termen pe 12 luni cu dobanda fixa, la care se adauga 0,25 puncte procentuale. Astfel, la data de 16 ianuarie 2012, dobanda anuala pentru depozitul pentru copii de la CEC Bank va fi de 6,50% pentru depozitele in lei, respectiv 3% pentru depozitele in euro.

ING Economii pentru Copii ofera o dobanda de 5% si se calculeaza zilnic la soldul contului. Ea se vireaza in contul de economii la sfarsitul fiecarei luni.

In primul trimestru, daca achizitionezi pachetul ING Economii pentru Copii vei primi o dobanda de 6% pe an formata din dobanda anuala de 5% si dobanda bonus in valoare de 1% pe an care este virata in prima saptamana a trimestrului urmator.

ING nu percepe suma minima

Poti sa transferi bani din contul copilului catre orice alt cont, tranzactia fiind procesata in cel mult 1 zi lucratoare. La depozitul pentru copii de la ING nu esti obligat sa depui o suma minima in fiecare luna si nici o suma fixa ceruta la deschiderea contului. Nu platesti nimic pe deschiderea contului, la emiterea cardului sau pentru administrarea acestora.

Depunerile de bani efectuate la bancomat nu se taxeaza, in schimb pentru retragerile de numerar si pentru transferul de bani din ING Economii pentru Copii catre alte conturi, vei plati. ING nu mentioneaza, pe site-ul oficial, valoarea comisioanelor.

Depozitul "Crestem impreuna" de la Raiffeisen Bank este o alta alternativa pentru economiile copilului tau. Suma minima este de 35 de euro, iar suma maxima care poate fi depusa este de 96,300 euro. Dobanda se calculeaza zilnic si se capitalizeaza anual, adaugandu-se la soldul planului de economii. Dobanda este una fixa, de 7%. Nu vei plati comision pentru deschiderea, administrarea si inchiderea planului de economii.

Cont Junior de la Unicredit si Kid Cont de la Banca Transilvania

Cont Junior, de la Unicredit Tiriac Bank sau Kid Cont, de la Banca Transilvania sunt alte servicii similare. Valoarea minima a unui depozit lunar Cont Junior este de 5 euro, in timp ce la Kid Cont aveti nevoie de minim 300 de lei, pentru deschiderea contului.

Contul Junior nu iti impune o suma lunara pe care va trebui sa o depui si nu vei plati niciun comision pentru deschiderea sau inchiderea unui cont Junior. Kid Cont este un depozit cu acumulare si cu capitalizarea anuala a dobanzii, constituit pentru copiii cu varsta cuprinsa intre o zi si 17 ani fara o zi, pe o perioada de minim 1 an si maxim 17 ani, in functie de varsta minorului.

Dobanda anuala pentru economiile in lei este de 7%, in timp ce pentru economiile in euro vei primi o dobanda anuala 3,25%. La economiile in dolari, dobanda anuala este de 2,25%. Valoarea depunerii initiale minime obligatorii (300 lei, respectiv 100 euro sau 100 dolari este fixa si alimentata doar la constituirea depozitului. Nivelul minim de alimentare lunara este de 42 lei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 7282 ori