Bancile grecesti ofera dobanzi record la depozite. Care sunt riscurile pentru clienti?

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 08:20
6343 citiri
Bancile grecesti ofera dobanzi record la depozite. Care sunt riscurile pentru clienti?

Depozitele bancilor grecesti din Romania ating niveluri record ale dobanzilor, in timp ce bancile-mama sufera din cauza retragerilor masive. Sustenabilitatea unor dobanzi atat de mari este indoielnica, insa specialistii asigura cu depondentii nu se expun unor riscuri deosebite.

Alpha Bank ofera pentru depozitele cu termen de 1 an, o dobanda anuala impozabila de 8% pentru lei, de 5% pentru euro si de 4% pentru dolari. De asemenea, Piraeus Bank ofera 7,5% dobanda anuala pentru depozitele cu termen de 5 luni, iar in cazul depozitelor in lei cu dobanda progresiva, aceasta ajunge la 14% in cea de-a 12-a luna.

Motivul pentru care bancile fac oferte atat de generoase este lipsa de lichiditate. Ele sunt nevoite sa isi reduca dependenta fata de bancile-mama care le-au finantat pana acum, deoarece aceste institutii se confrunta cu probleme financiare majore si nu mai pot sustine sucursalele din Romania.

Depozitele sectorului privat din bancile elene au scazut cu proape 3% in ianuarie, al doilea mare declin de la inceputul crizei, pana la 174,9 miliarde de euro, cel mai scazut nivel din noiembrie 2006.

Scaderea din ianuarie reflecta temerile legate de ce se va intampla cu banii din banci in cazul in care Grecia ar iesi din zona euro, dar si ingrijorarea privind fragilitatea sistemului bancar, care va trebui recapitalizat rapid, parte a celui de-al doilea pachet de ajutor financiar extern de la tarile zonei euro si FMI.

Dobanzile sunt cam "maricele"

Chiar si in acest context, dobanzile sunt considerate prea mari de Banca Nationala a Romaniei, in conditiile in care dobanda de referinta a coborat la 5,5%, iar inflatia la 2%.

"Dobanzile la depozite sunt maricele si accelerarea procesului de atragere a economiilor populatiei de catre unele banci carora li s-a solicitat sa isi reduca dependenta de bancile mama, s-ar putea intoarce impotriva lor", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.

In plus, acest precedent are toate sansele sa declanseze miscari ample in piata, iar trendul de crestere a dobanzilor sa continue pentru o perioada mai indelungata, mai ales ca populatia raspunde acestui stimul.

Romanii au depus doar in decembrie 6 miliarde de lei in banci, reprezentand cea mai mare crestere lunara din ultimii trei ani, soldul depozitelor rezidentilor neguvernamentali ajungand la 187, 3 miliarde de lei, potrivit BNR.

La ce riscuri se supun deponentii

In ciuda faptului ca unii specialisti sunt sceptici in privinta practicarii unor dobanzi atat de mari, deponentii nu se expun unor riscuri deosebite, chiar si in scenariul in care una dintre banci ar intra in incapacitate de plata.

"Riscuri reale nu sunt pentru ca exista mai multe sisteme de garantare, pe langa faptul ca bancile respective au inca indicatori de solvabilitate buna", a declarat Aurelian Dochia.

Nivelul plafonului de garantare a depozitelor bancare a fost majorat de la 50.000 de euro la 100.000 de euro la sfarsitul lui 2010, asadar, in cazul unui faliment, deponentii vor primi banii inapoi de la statul roman, in limita acestei sume.

#dobanzi mari la depozite, #depozite banci grecesti, #riscuri depozite banci, #dobanzi depozite banci , #Dobanzi depozite