Bancile vor sa cresca dobanzile, din cauza inflatiei. Se justifica?

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 16:52
4094 citiri
Bancile vor sa cresca dobanzile, din cauza inflatiei. Se justifica?

Evolutia inflatiei ar putea impune o crestere a dobanzilor pentru depozite, dar si pentru credite, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Totusi, Banca Nationala a Romaniei sustine ca nu se justifica o astfel de decizie. Dobanzile raman in continuare real pozitive, in ciuda fluctuatiilor ratei inflatiei, a declarat Adrian Vasilescu, consilier in cadrul BNR.

INS a anuntat o inflatie anuala de 5,33% in septembrie, cel mai inalt nivel din ultimul an. Nivelul ridicat al ratei inflatiei a determinat BNR sa revizuiasca in crestere prognoza pentru 2012, de la 3,2% la 5,1%. Asadar, mai acopera nivelul actual al dobanzilor inflatia?

"Problema dobanzilor ne preocupa la un nivel deosebit de inalt, pentru ca de ele depinde evolutia business-ului pe care bancile il ofera in continuare clientilor. Personal, sunt ingrijorat de faptul ca dobanzile cresc, pentru ca sunt legate de inflatie. In momentul in care inflatia creste, e normal ca romanul sa isi doreasca o dobanda real pozitiva, dar aceasta crestere a dobanzilor la depozite va conduce si la o crestere a dobanzilor pentru credite.

Nu ne dorim sa creasca dobanzile pentru ca atunci, automat, cererea se reduce si nu putem sa ne desfasuram corespunzator activitatea. Noi ne facem profitul din marje, nu din dobanzi", a declarat Radu Gratian Ghetea.

Cu toate acestea, Adrian Vasilescu sustine ca o crestere a dobanzilor nu este justificata in momentul de fata, avand in vedere ca rata inflatiei a avut doar o crestere secventiala:

"O inflatie de 5% nu e mare. In primul rand cand vorbim de dobanda avem in calcul un compas anual de 12 luni. Ce inseamna inflatia din acest an ca sa spunem ca e dobanda real negativa? In ianuarie am avut cea mai mica inflatie din ultimii 22 de ani. Dobanda la depozite e real pozitiva", a declarat consilierul BNR.

#dobanzi depozite inflatie, #dobanzi credite banci, #prognoza dobanzi , #Dobanzi depozite