Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) anunta ca la 30 iunie 2011, valoarea totala a depozitelor la cele 42 de institutii de credit din Romania a fost de 292,9 miliarde lei, cu 9,1 miliarde lei peste nivelul inregistrat la 31 martie 2011, variatia trimestriala fiind de +3,2%, anunta NewsIn.
La sfarsitul trimestrului II 2011, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit participante la Fond era de 272,4 miliarde lei, in sfera de garantare a Fondului intrand 49,2% din aceasta suma.
"Comparativ cu sfarsitul primului semestru al anului 2010, s-a inregistrat o crestere in termeni nominali cu 2,9%, cu ritmuri anuale similare atat pentru depozitele persoanelor fizice (+3%), cat si pentru cele ale persoanelor juridice (+2,8%)", se mai arata in raportul FGDB.
De asemenea, in raport se mentioneaza ca in trimestrul II 2011, sporul valorii totale a depozitelor in sistemul bancar a fost determinat de dinamicile pozitive ale depozitelor la institutiile de credit participante la Fond, atat pe ansamblu, cat si pe componente, fiind egal cu cresterea totala in valoare absoluta inregistrata pe ansamblul institutiilor de credit participante la Fond.
In acelasi timp, valoarea totala a depozitelor la sucursalele din Romania ale bancilor straine a stagnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2011, ca urmare a evolutiilor in sensuri opuse cu aceeasi amplitudine consemnate de valoarea depozitelor persoanelor fizice si cea a depozitelor persoanelor juridice.
Pe categorii de deponenti, trimestrul II 2011 a fost caracterizat de o crestere a valorii depozitelor populatiei atat la institutiile de credit participante la Fond, cat si la sucursalele bancilor straine din Romania, in timp ce depozitele persoanelor juridice au avut o dinamica pozitiva numai la institutiile de credit participante la Fond.
Valoarea depozitelor persoanelor juridice detine cea mai mare pondere in valoarea totala a depozitelor din sistemul bancar, respectiv 63% la 30 iunie 2011, nivel neschimbat fata de anul anterior si in crestere cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu 31 martie 2011.
Din punct de vedere al monedei de denominare, depozitele in lei pe ansamblul sistemului bancar au cunoscut un avans mult mai rapid decat depozitele in valuta, sporul acestora in trimestrul II 2011 fiind de patru ori mai mare decat cel al depozitelor in valuta (+7,3 miliarde lei fata de +1,8 echivalent miliarde lei).
In termeni relativi, variatia trimestriala a fost de +4,9% pentru depozitele in lei (+4,3% in termeni reali) si de +1,3% pentru depozitele in valuta (+0,7% in termeni reali).