2012 se anunta un an al cumpatarii financiare, spun analistii. Nu doar statele sunt nevoite sa-si echilibreze bugetele, ci si multe companii. Pentru a nu fi prins pe picior gresit, ia-ti din timp masurile de siguranta.
Teoretic este simplu sa-ti organizezi bugetul, insa mai greu e sa pui in aplicare asta. Cei mai multi oameni din zilele noastre cheltuiesc mai mult decat le permite bugetul, iar din aceasta cauza intampina multe probleme financiare, potrivit Huffington Post.
Cu toate ca ai avut o perioada grea cu cheltuielile in ultimii 3 ani, exista motive ca 2012 sa fie diferit. Iata cum e sfatuiesc expertii sa-ti gestionezi bugetul in anul care urmeaza.
Renunta la a mai face datorii
Pentru noul an, prima promisiune pe care ar trebui sa ti-o faci ar fi sa-ti platesti micile datorii pe care le-ai facut in ultima perioada si sa stai departe de altele noi.
Avand in vedere faptul ca bancile nu mai sunt atat de "darnice" in materie de credite precum erau in 2007, din acest punct de vedere poti sta linistit. Stai departe de credite si incearca sa te descurci cu ceea ce ai.
Analistii spun ca vor veni si vremuri mai rele, iar contextul international nu este deloc favorabil. Asadar, nu-ti face datorii inutile si nu cheltui bani pe lucruri care nu-ti sunt neaparat necesare, deoarece risti sa ramai fara rezerve in caz de nevoie.
Incearca sa pui pe primul plan necesitatile si apoi dorintele indiferent de ce metoda de distribuire a banilor alegi.
Lectia crizei: Economiseste!
Dupa 5 ani de criza, 2012 este anul in care trebuie sa economisesti. In cazul in care te gandesti la pensionare, deschide-ti un cont de economii la banca sau intr-un fond privat de pensii. Poti urma exemplul americanilor.
Datele analistilor arata ca ratele de economii ale americanilor au fost anemice in ultimii ani, fara sa depaseasca 6,2% din 1990 pana in prezent.
Cu toate acestea, in ultimele decenii, ratele de economii personale au depasit 7%, semn ca americanii simt cand trebuie sa se adaposteasca.
De aceea, expertii te sfatuiesc ca in aceasta perioada sa iti depui banii intr-un depozit la banca.
Fereste-te de inflatie!
Controlul cheltuielilor ar putea fi cheia pentru echilibrarea bugetului de uz casnic, avand in vedere faptul ca majoritatea oamenilor au suferit taieri salariale. Preturile de consum au crescut cu 0,64% in octombrie, dupa patru luni consecutive de scaderi, astfel ca rata anuala a inflatiei a urcat la 3,55%, putin peste minimul ultimilor 20 de ani inregistrat in septembrie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Mai mult, 2012 ar putea fi un an in care salariile bugetarilor si pensiile ar putea fi inghetate. Prin urmare, nu va asteptati la schimbari substantiale in veniturile voastre. 2012 ar putea fi un an dificil.
Arunca o privire catre noile instrumente
Tehnologia te poate ajuta sa economisesti. Aplicatiile mobile iti permit sa verifici un produs inainte de a ajunge la casa de marcat, pentru a te asigura ca il cumperi la cel mai bun pret disponibil pe piata.
De asemenea, incearca sa cauti reducerile pe internet. Site-urile de reduceri pot fi bune chilipiruri in perioade de recesiune. De asemenea, cerceteaza site-urile si vezi unde poti gasi mai ieftin produsele de care ai nevoie.
Analistii te sfatuiesc sa-ti faci economii inainte de a a-ti face planuri de cumparaturi. Aceasta este una dintre cele mai bune modalitati de a evita problemele financiare.